Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında ilahiyat fakültesi öğrencilerinin sosyal medya kullanımına yönelik bir araştırma: İstanbul Üniversitesi örneği
A research on the use of the social media of the students of the faculty of theology in the context of the uses and the grati̇fi̇cati̇ons approach: A sample of İstanbul Universty
  1. Tez No: 454318
  2. Yazar: RIDVAN CEVHER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN AYHAN, YRD. DOÇ. DR. FUAT USTAKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Teorisi, Öğrenci, Motivasyonlar, Social Media, Theory of Uses and Gratifications Approach, Student, Motivations
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Sosyal medya bugün milyarlarca insanın kullandığı bir iletişim aracı haline gelmiştir. Doğal olarak iletişim araştırmaları da internet ve sosyal medya üzerinde yoğunlaşmaya başlamıştır. Facebook, Twitter, İnstagram, Whatsapp vb. sosyal medya platformları kullanıcılara bazı doyumlar sağlamaktadır. Bu araştırmada İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerini sosyal medya kullanmaya iten güdüleri saptamak amaçlı kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı esas alınmıştır. Anket formu ile yapılan araştırmada 460 kullanıcıya hazırlanmış ölçek soruları yöneltilmiştir. Elde edilen veriler kodlanarak yorumlanmıştır. Faktör analizi 6 farklı kullanım ve doyum saptamıştır. Bunlar Sosyal Kaçış Motivasyonu, Gözetim ve İfade Motivasyonu, Ekonomik Fayda Motivasyonu, Bilgilenme Motivasyonu, Boş Zaman/Eğlence Motivasyonu ve Sosyal Etkileşim Motivasyonu şeklinde sıralanabilir. Bazı kullanıcı demografileri ve sosyal medya kullanım kalıpları farklı kullanım ve doyumlar ile ilişkilendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The social media has become a communication tool used by billions of people today. Naturally, communication research has begun to focus on the internet and social media. Such as Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp etc. The social media platforms provides some gratifications to users. In this study, the uses and gratifications approach was employed to determine the factors motivating İstanbul University Faculty of Thelogy students to use social media. In this research, the survey method was processed; the prepared scale questions were asked to 460 users who were participated the survey. The obtained data was interpreted by coding. The factor analysis has identified 6 uses and gratifications. These factors can be listed as follow; Social Escape Motivation, Surveillance and Expression Motivation, Economical Benefit Motivation, Information Motivation, Spare Time/Entertainment Motivation and Social Interaction Motivation. Some of users demographics specialities and social media usage patterns have associated different uses and gratifications.