Gaziantep halk kültüründe dua (Alkış) ve bedduaların (Kargış) halkbilimsel incelemesi
The folkloric study of prays (Alkış) and curses (Kargış) in Gaziantep folk culture
- Tez No: 454320
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Dua, beddua, Gaziantep halk kültürü, sözlü gelenek, bağlam, pray, curse, Gaziantep folk culture, oral tradition, content (context)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Tarihten günümüze önemli bir ticaret merkezi ve geçiş bölgesi olan Gaziantep, aynı zamanda Türk sözlü kültür ürünlerinin canlılığını muhafaza ettiği bir sahadır. Bu kültür varlığı içerisinde dua ve beddualar önemli bir yer tutmaktadır. İnsanlar, günlük olaylardan başlamak üzere, hayat karşısındaki olumlu ve olumsuz tutumlarını, dilek ve beklentilerini dua ve beddualar vasıtasıyla ifade etmektedir. Dua ve beddualar, günlük hayatın hemen her anında ve her yaştan insan tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Dua ve beddualar, sözlü kültür ortamının yanı sıra yazılı ve elektronik kültür ortamında da görülmektedir. Buradan hareketle çalışmada Gaziantep dua ve bedduaları halk bilimsel açıdan ele alınmıştır. Çalışmada dua ve bedduaların Gaziantep halk kültürü içerisindeki yeri tespit edilerek şekil-yapı, içerik konu özellikleri ile yaratım ve aktarım bağlamları incelenmiştir. İnceleme sonucunda Gaziantep halk kültürü içerisindeki dua ve bedduaların, Gaziantep kent kimliğinin önemli bir parçası olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Being an important commercial center and a transition zone, Gaziantep is also a place which keeps the vividness of Turkish oral cultural products. Among this cultural presence, prays and curses have an importan place. People express their positive or negative attitudes against life and their wishes and expectations through prays and curses including their Daily routines. Prays and curses are frequently used in every moment of daily life by every age of people. Prays and curses are also seen in electronical cultural environments as well as oral cultural ones. From this respect, prays and curses in Gaziantep are studied in a folkloric way in this study. In this study, the importance of prays and curses in Gaziantep folk culture is identified and besides their form-structure, content-topic features, creation-transmittinbg contexts are studied. As a result of the study, it is clearly seen that prays and curses in Gaziantep folk culture are important parts of Gaziantep city culture.