Ahmet Büke'nin romanı ve öykülerinde yapı ve tema
The theme and structure in Buke's narratives and novel
- Tez No: 454323
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Büke, öykü, roman, yapı ve tema
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmada son dönem yazarlarından Ahmet Büke'nin anlatıları incelenmiştir. Yazarın öyküleri ve romanıkronolojik bir sıraya göre düzenlenmiştir. Çalışma yazarın hayat hikâyesi, sanatı ve anlatılarını bilimsel bilgiler ışığında ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmayı önemli kılan nokta, yazarın daha önce incelenmeyen eserlerinin tahlilinin yapılması ve okurların eserleri her boyutuyla anlamasına yardımcı olmasıdır. Çalışmamız farklı başlıklara ayrılarak sistematik bir şekilde hazırlanmıştır. Bu başlıkların belirlenmesinde Ahmet Büke'nin anlatılarında yapı ve temalar dikkate alınmıştır. Kavramlar açıklanırken geleneksel öykücülüğümüzün ve çağdaş öykücülüğün unsurları göz önünde tutulmuştur. Mevcut unsurların hepsi bir araya getirildiğinde Büke'nin öykülerinin biçim ve içerik olarak kendine ait farklı bir yeri vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the writings of Ahmet Buke one of the authors of the last period, were examined. The narratives and novels of the writer are organized in a chronological order. The study aims to reveal the author's life story, art, and narrative in the light of scientific knowledge. The significant point of this study is to analyze the previously unexamined works of the author and help readers understand these works in all dimensions. Our work has been systematically divided into different headings.While specifying the titles, the themes and structures of Ahmet Büke's works have been taken into consideration.The elements of our traditional and contemporary storytelling have been taken into account while explaining the concepts.) When all of the existing elements are brought together, Buke's stories have a different place in their own forms and contents. Key Words : Ahmet Buke, story, novel, structure and theme