The impact of some macroeconomic variables on FDI inflows in the selected countries during the period (2000-2014) panel-data model
2000-2014 arasında makro-ekonomik doğrudan yabancı yatırımların üzerinde etkisi, seçilmiş ülkeler (Malaysia, Singapore, Saudi Arabia and Turkey) panel-data model
  1. Tez No: 454329
  2. Yazar: ALAN NAZAR AHMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IBRAHİM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yatırım Girişleri, Makroekonomik Değişkenler, Panel Verileri, Birim Kök, Siyasal İstikrar, FDI Inflows, Macroeconomic variables, Panel data, Unit Root, Political stability
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışma, Panel-Data Modeli kullanılar seçilen ülkelere (Malezya, Singapur, Suudi Arabistan ve Türkiye) doğrudan belirleyici yabancı yatırım girişini incelenmesi. Bu çalışmanın temel amacı, 2000 - 2014 yılları arasında bu ülkelerdeki doğrudan yabancı yatırımların önemli makroekonomik belirleyicilerini bulmaktır. Ampirik sonuçlara göre tüm değişikler Siyasi istikrar, BOP, Enflasyon oranları ve Döviz kuru istatistiksel olarak anlamlıdır Yüksek önem seviyeleri ile ekonomik büyüme değişkleri haricinde bu ülkelere doğrudan yabancı yatırımın önemli bir belirleyicisi olarak görülmektedir. Bu çalışmada, başlangıçda, Artırılmış Dickey-Fuller (ADF) ve Phillips-Perron (PP) testinin testini içeren unit root testini test ettik ve bu test, çalışma altındaki ekonomik değişklerin zaman serilerinde durağanlık derecesini bulmak için kullanıldı, Tüm veriler (Time-series) entegre ve istikrarlı ve birim kök ve Pooled OLS Regresyon testi gibi diğer testlerden muzdarip değil, sabit ve genel bir eğilim ile ADF testi ve PP testine göre; Sabit etki modeli; Rasgele etki modeli; Hausman testi; Muayene testler ve Heterosaskülarite testi. Elde edilen bulgulara dayanarak, siyasi istikrar sağlama, ödemeler dengesi durumunu iyileştirme, orta vadeli döviz kuru amortismanı ve enflasyon oranlarının istikrarı gibi doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını teşvik eden politikaların uygulanmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
The study examined the determinants of foreign direct investment inflows to the selected countries (Malaysia, Singapore, Saudi Arabia, and Turkey) by using Panel-Data Model. The main objective of this study was to find out the major macroeconomic determinants of foreign direct investment in these countries during the period 2000 - 2014. According to empirical results all the variables Political stability, BOP, Inflation rates, and Exchange rate was statistically significant with high significant levels and considered as an important determinants of FDI flow to these countries, except economic growth variable. In this study we initially tested the unit root test, which includes test of Augmented Dickey-Fuller (ADF) and Phillips-Perron (PP) test, this test is used to find out stationarity degree in time-series of economic variables under study, according to ADF test and PP test with a constant and a general trend, that all data (time-series) integrated and stable and do not suffer from unit root and other test such as Pooled OLS Regression test; Fixed effect model; Random effect model; Hausman test; diagnostic tests and Heteroscedasticity test. Based on the findings we recommend that policies that encourage foreign direct investment such as provide the political stability case, improve the situation of the balance of payments, moderate exchange rate depreciation, the stability of inflation rates, should be implemented.