Nadir Keskin (hayatı, sanatı ve eserleri)
Nadir Keskin (life art and works)
- Tez No: 454343
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nadir Keskin, Zâkir, Türk Halk Şiiri, Nadir KESKİN, Zâkir, Turk Folk Poem
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Âşıklık geleneği, Türkiye başta olmak üzere Türk Dünyasının çeşitli bölgelerinde yüzyıllar içinde pek çok değişim ve dönüşüm süreci geçirerek günümüze ulaşmıştır. Âşıklık geleneğinin günümüze ulaşmasında ve varlığını sürdürmesinde, bu gelenek çevresinde yetişen âşıkların önemli bir yeri vardır. Türk âşıklık geleneği içerisinde önemli bir yer teşkil eden zâkirlik geleneğinin Gaziantep'te yaşayan temsilcilerinden biri olan Nadir Keskin, günümüzde bu geleneği sürdürmektedir. Bu tezde, Nadir Keskin'in âşıklık ve zâkirlik geleneği içindeki yeri, hayatı, sanatı, eserleri ve eserlerinin yaratım ve aktarım bağlamları incelenmiş ve eserlerinin niceliği ve niteliği tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda Nadir Keskin'in eserleri, sanatçı tipi, eserlerin işlevi ile yaratım ve aktarım bağlamları ele alınarak özelde Nadir Keskin'in eserleri genelde ise Türk halk şiirlerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi üzerine tespitlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In different regions of the world and especialy in Turkey, tradition of minstrelness is the most significant tradition which reach modifying by today since centuries. Bards play important role in this minstrelness tradition's growing and providing its essence reaching by present. Nadir Keskin who has continued to this tradition is one of the most important representative of dhikr performers tradition in Gaziantep. In this paper, we examined that the tradition of dhikr and minstrelness also Nadir Keskin and his art, works, features of quanfitive and qualitive. At the end of our text, specifically it is pointed that Nadir Keskin's art and works on the other hand ıt ıs stated that Turkish folk poetry.