Ortaklığın giderilmesi davası: Irak ve Türkiye karşılaştırması
Litigation for the dissolution of partnership: Comparison between Iraq and Turkey
- Tez No: 454350
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR BAŞYIĞIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Medeni Kanun, Mülkiyet, Müşterek mülkiyet, Ortaklıktan çıkarılma, Ortaklığın giderilmesi davası, taşınır ve taşınmaz mülkiyeti, miras, Civil Code, Property, Collection ownership, Dismissal from the partnership, Litigation for the dissolution of partnership, movable and immovable property, Inheritance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Irak Medeni Kanunu esas olarak Fransa'da hukuk eğitimi almış ve Mısır Medeni Kanunu'nun da temel tasarımcısı olan Abdürrezzak Ahmed el Senhuri (1895-1971) tarafından hazırlanmıştır. Mısırlı ünlü bir hukukçu olan el Senhuri, 1943 yılında, kapsamlı bir medeni kanun hazırlatılmak üzere dönemin hükümeti tarafından Irak'a davet edilmiştir. Irak hukukçular komitesinin başkanı olarak neredeyse on yıl çalışmış, Mısır Medeni Kanunu'nubir model olarak kullanarak, Irak Medeni Kanunu olacak taslağıhazırlamıştır.Irak Medeni Kanunu 8 Eylül 1951'de kabul edilmiş ve iki yıl sonra 8 Eylül 1953 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Irak Medeni Kanunu, özellikle Mısır ve Fransız Medeni Kanunlarının etkisinde hazırlanmıştır. İslami unsurlar içeriyor olsa da genel yapısı ve esas olarak Kıta Avrupası Hukuku'na dayanmaktadır. Bu nedenle model olarak, Mısır, Fransa ve Etiyopya gibi ülke hukuk sistemleriyle; yasal teoriler olarak ise, İspanya, İtalya ve Louisiana eyaletinin hukuk sistemleriyle benzerlikler taşımaktadır. Irak Medeni Kanunu giriş kısmı, iki ana bölüm ve her bir bölümde iki kitap olmak üzere toplam 4 kitaptan oluşmaktadır. Kanunda toplam 1383 madde düzenlenmiş bulunmaktadır.Giriş kısmında, kanunun geri kalan kısmı boyunca uygulama alanı bulan tanımlara ve genel ilkelereyer verilmiş,Birinci bölümde sözleşmelere, haksız fiil ve sebepsiz zenginleşme gibi konulara, İkinci bölümde mülkiyet, sahiplik ve ayni haklara genel olarak yükümlülüklere ve alt öğelere yer verilmiştir. Tez çalışmamız bir giriş ve İki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tez konusunun takdimi, önemi ve kapsamındankısaca bahsedilmiştir. Birinci bölümde Türk hukukunda ortaklığın giderilmesi davasına, İkinci bölümde ise, Irak hukukunda ortaklığın giderilmesi davalarına ve bununla ilgili olarak ortakların hakları, görevli mahkeme ve ortaklığın sona ermesi gibi konulara değinilmiştir.Çalışmamızda her iki hukuk sistemi arasında, benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulmuş ve her iki hukuk sistemi ile ilgili görüşler sunulmuştur. İncelemelerimiz sırasında vardığımız kanaatleretoplu bir şekilde çalışmamızın sonuç kısmında yer verilmiştir. Bu tezeden Hedefim Irak ve Türkiye Ortaklığın Giderilmesi Davası kunusunda ortak benzelikleri çıkarmak.
Özet (Çeviri)
The Iraqi Civil Code was principally drafted by Abd El-Razzak El-Sanhuri, a French-educated Egyptian jurist who was also the principal drafter of the Egyptian Civil Code. In 1943, almost a decade after the push for a comprehensive modern code began in Iraq, Al-Sanhūrī was invited to Iraq by the Iraqi government and asked to complete the Civil Code. Working as the chairman of a committee of Iraqi jurists, using the Egyptian Civil Code as a model, he completed a draft of what would become the modern Iraqi Civil Code. The Iraqi Civil Code was enacted on September 8, 1951 and became effective two years later on September 8, 1953. The Iraqi Code is based on the Egyptian and before that French Code Civil. Although it incorporates Islamic elements, its overall structure and substance is principally based on continental civil law. Therefore, it shares common substance and legal theory with other legal systems based on that model such as Egypt, France, Ethiopia, Spain, Italy, and the state of Louisiana. The Iraqi Civil Code is divided into a preliminary part and two main parts, each main part composed of two books. The preliminary part contains definitions and general principles that find application throughout the rest of the code. Part I of the Code and its two books address obligations in general and subelements of that area of law, such as contracts, torts, and unjust enrichment.Part II and its two books address property, ownership, and real rights. Our dissertation paper consists of one introduction and second more chapter; while the subject of the dissertation is presented in introduction, its importance and limitation are discussed. The first chapter of the partnership in Turkish law to the cause of the elimination, in the second chapter, under Iraqi law, a partnership and the partners in relation to this to be fixed in the case of rights, a court officer, and discussed issues such as the termination of the partnership. Similarities and differences between both legal systems in relation to Litigation for the dissolution of partnership were disclosed and opinions regarding both legal systems were presented throughout the paper. Opinions we had during our investigations, are presented in the conclusions section of our paper, the goal of thıs thesıs ıs to extract the sımılarıty between ıraq and turkey ın Lıtıgatıon For The Dıssolutıon Of Partnershıp .