Taşınmaz rehni‭ : ‬Irak ve Türkiye karşılaştırması
Pledge of real estate: Comparison between Iraq and Turkey
  1. Tez No: 454349
  2. Yazar: ALİ İHSAN TILI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Yrd. Doç. Dr. ÖZGÜR BAŞYIĞIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Taşınmaz‭, ‬Mülkiyet, Rehin, İpotek‭, ‬ Taşınmaz Rehni‭ ‬Sözleşmesi‭.‬, Real Estate, Property, Pledge, Mortgage, Pledge of Real Estate Contract
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Tez konumuz‭, ‬Türk ve Irak Hukuku arasında‭ ‬taşınmaz rehni konusuyla ilgili‭, ‬karşılaştırmalı‭ ‬bir çalışmadan ibarettir‭. ‬Her iki hukukta birbirinden farklı hukuk sistemleri uygulanmaktadır‭.‬ Türk hukukunda İsviçre hukuk sistemi kabul edildiği halde, Irak hukukunda Mısır dolayısıyla‭ ‬Fransız hukuk sistemi kabul edilmiştir‭. ‬Taşınmaz rehni‭ ‬konusunda da her iki hukuk sistemi arasında mevcut olan bazı‭ ‬farklılıklar‭ ‬ kendini göstermektedir. Herşeyden‭ ‬önce‭ ‬iyi niyet Türk hukukuna göre bir ilke olarak kabul edildiği halde‭, ‬Irak hukukunda‭, ‬Fransız hukukunda olduğu gibi‭, ‬bir ilke olarak değil‭, ‬bazı‭ ‬maddelerde münferit bir unsur olarak kabul edilmiştir. Ayrıca Türk hukukunda taşınmaz üzerinde bulunan kalıcı‭ ‬inşaat ve fidanlar ilke olarak üzerinde bulunduğu taşınmazın mülkiyetine girer‭ (‬bütünleyici parça ilkesi uyarınca‭). ‬Buna karşılık‭, ‬Irak hukukunda taşınmaz üzerinde bulunan inşaat ve fidanların mülkiyetinin taşınmazın mülkiyetine tabiiyeti bir ilke olarak değil‭, ‬bir karine olarak kabul edilmektedir‭.‬ İki hukuk sistemi arasında bulunan‭ ‬farklılıklar önemli sonuçlara yol açmaktadır‭. ‬Bu tezeden Hedefim Irak ve Türkiye Taşınmaz Rehin kunusunda Farkları‭ ‬çıkarmak‭. ‬
Özet (Çeviri)
The thesis topic is comparative study related to the real estate pledge between Turkish and Iraqi Law. Iraq and Turkey have different legal systems. The Swiss legal system in Turkish law was accepted, and the French legal system (Applied in Egypt) was accepted in Iraqi law. There are also some differences in the real estate pledge in both legal systems. First of all, goodwill has been accepted as a principle according to Turkish law, but In Iraqi law, as in French law, it is not considered as a principle but as an individual element in certain matters. In addition, permanent construction and trees located on the real estate in Turkish law are in principle the property of the real estate (according to the necessary part principle). On the other hand, in Iraqi law, the construction and the trees located on the real estate are not a principle, but are presumption. Differences between the two legal systems lead to significant consequences.the goal of thıs thesıs‭ ‬ıs to found the dıfference between‭ ‬ıraq and turkey‭ ‬ın‭ ‬Pledge Of Real Estate.