The impact of oil price shocks on economic growth (A case study; selected six OPEC countries) during the period (1995-2014) panel-data model
Petrol şoklarının ekonomik büyüme üzerine etkileri (seçilmiş altı OPEC ülkesi üzerine) çalışması (1995-2014) panel veri
- Tez No: 454352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Doç. Dr. Atilla. Ahmet Uğur
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Petrol fiyat şokları, OPEC Ülkeleri, GSYİH, Panel Verileri ve Birim Kök, Oil price shocks, OPEC Countries, GDP, Panel data and Unit Root
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu yazıda, seçilen altı OPEC ülkesinde petrol fiyat şoklarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi incelenmektedir. Bu bağlamda Petrol İhraç Eden Ülkeler Verilerini çıkardık. Modelin değişkenleri GSYİH, petrol fiyatı, devlet harcamaları, doğrudan yabancı yatırım, enflasyon, ihracat ve ithalattır. Irak, İran, Suudi Arabistan, Kuveyt, Cezayir ve Nijerya olmak üzere altı OPEC ülkesi için 1995-2014 dönemi yıllık verileri toplandı. Çalışma, panel veri modelinin İstikrarını sağlamak için Artırılmış Dickey-Fuller (ADF) ve Phillips-Perron (PP) birim kök testlerini kullanmaktadır. Petrol Fiyatlarının GSYİH Üzerindeki Etkisini Belirlemek İçin Sıradan En Küçük Kareler (OLS), Sabit Efekt Modeli (FEM) ve Rastgele Efekt Modeli (REM) kullanılmıştır. Sabit Efekt Modeli ile Rastgele Efekt Modeli arasında seçim yapmak için asimtotik ki-kare dağılımına sahip olduğu için Hausman testi uygulanmıştır. Hausman testinin sonuçları, Random Effect Modeli'nin çalışma için en uygun model olduğunu belirtti. Çalışmanın ampirik sonuçları seçilen altı OPEC ülkesinin petrol fiyat şoklarının ekonomik büyüme (GSYİH) üzerinde olumlu ve önemli bir etkiye işaret etmiştir.
Özet (Çeviri)
This paper examines the impact of oil price shocks on economic growth in selected six OPEC countries. In this regard, we extracted the Petroleum Exporting Countries Data. Variables of the model are GDP, oil price, government expenditure, foreign direct investment, inflation, exports and imports. An annual data for the period 1995 to 2014, for six OPEC countries, including Iraq, Iran, Saudi Arabia, Kuwait, Algeria and Nigeria have been collected. The study uses Augmented Dickey–Fuller (ADF) and Phillips–Perron (PP) unit root tests to establish Stationarity of the panel data regression model. Ordinary Least-Square (OLS), Fixed-Effects Model (FEM) And Random-Effects Model (REM) were used to find out Impact of Oil Price on GDP. To choose between Fixed-Effects Model and Random-Effects Model the Hausman test was applied because it has an asymptotic chi-square distribution. The results of Hausman test indicated that, the Random Effect Model was the most appropriate model for the study. The empirical results of the study indicated positive and a significant impact of oil price shocks on economic growth (GDP) of selected six OPEC countries.