Petrol fiyatı şoklarının reel gayri safi yurtiçi hasılaya etkisi: G7 ülkeleri örneğinde ampirik bir analiz
The effect of oil price shocks on real gross domestic product: An empirical analysis for G7 countries
- Tez No: 827521
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA DENİZ KARAKOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Petrol Şoku, G7 Ülkeleri, Ekonomik Büyüme, Panel Veri Analizi, Asimetrik Nedensellik Analizi, Oil Shock, G7 Countries, Economic Growth, Panel Data Analysis, Asymmetric Causality Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Ekonomi, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı yüksek derecede duyarlılığa sahiptir. Mevcut literatürde iki değişken arasında doğrusal bir ilişkinin varlığını inceleyen çalışmalar olmasına rağmen, bu tür çalışmaların önemi 1980'lerin ortalarından beri asimetrik bir ilişkinin varlığını araştıran araştırmalar lehine azalmıştır. Bu analizlerden elde edilen bulgular, petrol fiyatlarındaki artışların ekonomik büyüme üzerindeki olumsuz etkilerinin, petrol fiyatlarındaki düşüşlerin ekonomik toparlanma üzerindeki olumlu etkilerine kıyasla daha önemli olduğuna işaret etmektedir. Bu araştırmada, 1980'den 2019'a uzanan dönemde petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların G7 ülkelerinin kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma bulguları, G7 ülkeleri arasında petrol fiyatlarında değişkenlik olduğunu ve bunun da ekonomik büyümeyi etkilediğini göstermektedir. Ayrıca bu ilişki asimetrik bir yapı sergilemektedir. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı artan bir hassasiyet sergilemekte ve bu da kendi ekonomik büyümeleri üzerinde önemli etkiler yaratmaktadır. Almanya, Birleşik Krallık ve Japonya kısmi bir hassasiyet göstermiştir. Öte yandan, petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların Fransa ve İtalya'nın ekonomik büyümesine önemli bir etkisinin olmadığı kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The economy is highly sensitive to oil price fluctuations. Although there are studies examining the existence of a linear relationship between two variables in the current literature, the importance of such studies has decreased in favour of studies investigating the existence of an asymmetric relationship since the mid-1980s. Findings from these analyses indicate that the negative effects of oil price increases on economic growth are more important than the positive effects of decreases in oil prices on economic recovery. In this research, the effects of oil price fluctuations on the G7 countries' per capita Gross Domestic Product (GDP) over the period from 1980 to 2019 were examined. The research findings show that there is variability in oil prices among the G7 countries, which in turn affects economic growth. In addition, this relationship exhibits an asymmetrical structure. Countries such as Canada and the United States are showing increased sensitivity to oil price fluctuations, which has significant effects on their economic growth. Germany, the United Kingdom, and Japan showed partial sensitivity. On the other hand, it was noted that fluctuations in oil prices did not have a significant impact on the economic growth of France and Italy.