Öğretmenlerin okul müdürlerinin iletişim becerileri ve çatışma yönetimi konusunda görüşleri
Teachers' views on school headmasters' communication skills and conflict management
- Tez No: 454356
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişim Tarzları, Çatışma Yönetimi Stratejileri, Öğretmen Görüşleri, Okul Müdürleri, Communication Style, Conflict Management, Teachers' Views, Headmasters
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, öğretmen algılarına göre, okul müdürlerinin İletişim tarzları ve çatışma yönetimi stratejileri arasındaki ilişkinin ne seviyede olduğunu tespit etme ve öğretmen görüşlerinin cinsiyet, hizmet süresi, çalıştıkları okul türü (ilkokul, ortaokul, lise), eğitim durumları, okul müdürü ile çalışılan süre, branş değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 2015-2016 Eğitim öğretim yılında İstanbul ili, Beykoz ilçesinde resmi ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapmakta olan 362 öğretmenden oluşmaktadır. Veriler, kişisel bilgi formu, iletişim tarzları ölçeği ve çatışma yönetimi stratejileri ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ölçekler, kurumdaki öğretmenlerin demografik özellikleri ile ilgili 6, yöneticilerin iletişim tarzları ile ilgili 20 ve çatışma yönetimi stratejileri ile ilgili 18 soru olmak üzere toplamda 44 sorudan oluşmaktadır. Verilerin analizi IBM SPSS 20 versiyonu kullanılarak hazırlanmıştır. Ölçek puanlarının normallik varsayımlarının test edilebilmesi için Kolmogrov Smirnov Testi uygulanmıştır. Ölçek puanlarının normallik varsayımının sağlanmadığı tespit edildiği için, karşılaştırmalarda Kruskal Wallis-H Testi ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Anlamlı fark gözlenen gruplarda farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığının belirlenmesi için yine Mann Whitney U Testi'nden yararlanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi için Spearman Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, öğretmen algıları, okul müdürlerinin iletişim tarzları ve çatışma yönetimi stratejileri arasındaki ilişkinin, pozitif yönlü ve orta kuvvette olduğu yönündedir. Öğretmen görüşlerine göre, yöneticiler eğitici iletişim tarzını, bilgi sağlayıcı, değerlendirici ve etkileyici iletişim tarzına göre daha az kullanmaktadırlar. Çatışma yönetimi stratejilerinden ise uyma-uzlaşma stratejisini daha fazla kullanmaktadırlar. İletişim tarzları ve çatışma yönetimi stratejileri konusundaki öğretmen görüşleri, öğretmenlerin cinsiyetlerine ve eğitim durumlarına göre farklılaşmamaktadır. İletişim tarzlarına yönelik öğretmen görüşleri, öğretmenlerin hizmet sürelerine, branşlarına ve okul türüne göre farklılaşırken; okul müdürüyle çalışılan süreye göre farklılık göstermemektedir. Çatışma yönetimi stratejilerine yönelik öğretmen görüşleri, görev yaptıkları kurum, okul müdürüyle çalıştıkları süre ve hizmet sürelerine göre farklılaşmaktayken; öğretmenlerin branşlarına göre farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
This research paper aims to determine the levels of the relationship between school headmasters' communication style and their conflict management strategies seen from teachers' perspective. It also seeks to find out whether a number of factors such as gender, service period, type of school (primary, secondary or high school), respondents' level of education, how long had he/she been working with that headmaster, the field of study etc. does influence in any way teacher's opinion on this matter. A screening method was employed in this research, based on a questionnaire, which was handed out to 362 teachers from different types of schools in Beykoz District of Istanbul. In this questionnaire, three forms were used to collect the data: one for personal information, another for communication style and yet another for conflict management strategies. Of the total of 44 questions, 6 aim at reflecting the demographic patterns of the respondents, 20 questions are about communication style and 18 questions seek to find out what strategies, if any, do headmasters use to settle a dispute i.e. conflict management strategies. Data collected from questionnaires was manually typed into and analysed using IBM SPSS 20 version of data analyses software. To check the normality of the scores from the questionnaires Kolmogorov – Smirnov test have been used. Since it turned out that the normality assumption failed, Kruskal Wallis-H and Mann Whitney U tests had been used to compare the data. I drew upon Mann Whitney U test determine which groups are responsible for differences in those groups where any meaningful difference was observed. Spearman Correlation Analyses method was used to find out the relation across the questionnaires. The research data reveal that teachers tend to evaluate headmasters' communication style and their conflict management strategies in a positive-to-moderate way. According to respondent teachers' views, management stuff tend to adopt more providing information, evaluative (assessing) and convincing communication styles more often than the training style. As to conflict management strategies, they mostly adopt compliance-compromise strategy. Respondents' view on their headmaster's communication style and conflict management strategy show no variation regardless of respondent's gender and education level. While opinions about communication style differ in terms of a teacher's experience, the subject he/she is teaching and the type of the school; the period of collaboration, i.e. how long he/she had been working with a certain headmaster seems to make no difference. As to conflict management strategies, the results reveal that respondent teachers' opinion on this matter varies in terms of institution they work for, collaboration period and their experience (service length); while the subject field that he/she teaches does not influence the opinion in any way.