Okul müdürlerinin toplantı yönetimine ilişkin okul yöneticileri ve öğretmenlerin görüşleri
Opinions of school administrators and teachers on the meeting management of school principals
- Tez No: 902581
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Toplantı, Toplantı Yönetimi, Eğitimde Toplantı, Meeting, Meeting Management, Meeting in Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu araştırmanın amacı okul müdürlerinin toplantı yönetimine ilişkin okul yöneticileri ve öğretmenlerin görüşlerini incelemektir. Bu araştırma nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseninde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kırklareli ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak çalışan okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan 25 okul yöneticisi ve 25 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışma grubunun belirlenmesinde kolay ulaşılabilir örnekleme tercih edilmiştir. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla yüz yüze görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde metafor analizi, betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre okul müdürlerinin toplantı yönetimi becerileri istenen düzeyde değildir. Okul müdürlerinin toplantı esnasında çoğunlukla otoriter bir yönetim anlayışı içerisinde olduğu sonucuna ulaşılmakla birlikte demokratik bir yönetim anlayışı içerisinde olan müdürlerin de olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Toplantı yönetimini etkileyen en önemli faktörlerden biri öğretmenlerin tutumudur. Toplantıya hazırlık yapmak, zamanı iyi belirlemek, iletişim becerilerini geliştirmek, demokratik anlayış, toplantı mekânının uygun olması toplantı yönetimini olumlu etkilerken toplantıya hazırlıksız gelmek, otoriter yönetim anlayışı, toplantının uzun sürmesi gibi faktörler toplantı yönetimini olumsuz etkilemektedir. Araştırma sonuçlarına göre okul müdürleri toplantı yönetimi konusunda eğitimler almalı, toplantı zamanı iyi ayarlanmalı, toplantıların zorunluluk olarak görülmesinin önüne geçilmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the opinions of school administrators and teachers regarding meeting management of school principals. This research was designed in the phenomenology pattern, one of the qualitative research designs. The study group of the research consists of 25 school administrators and 25 teachers working in pre-school, primary and secondary education institutions affiliated with the Ministry of National Education in Kırklareli province. Easily accessible sampling was preferred in determining the study group. The data of the research were collected through face-to-face interviews with the help of a semi-structured interview form. Metaphor analysis, descriptive analysis and content analysis techniques were used to analyze the data. According to the research results, school principals' meeting management skills are not at the desired level. It was concluded that school principals mostly had an authoritarian management approach during the meeting, but there were also principals who had a democratic management approach. One of the most important factors affecting meeting management is the attitude of teachers. While preparing for the meeting, determining the meeting time well, developing communication skills, democratic understanding, and having a suitable meeting place positively affect the meeting management, factors such as coming to the meeting unprepared, authoritarian management approach, and the long duration of the meeting negatively affect the meeting management. According to the results of the research, school principals should receive training on meeting management, meeting contents should be well determined and meetings should not be seen as an obligation.