Eksantirik rotorlarla tahrik edilen titreşimli eleklerin tasarım parametrelerinin belirlenmesi
Determination of design parameters of vibrational scr driven by eccentric rotors
  1. Tez No: 45438
  2. Yazar: MEHMET İLHAN İLHAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL TAÇGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Titreşim, Elek, Dinamik Modelleme, Vibration, Screen, Dynamic Modelling
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi EKSANTRİK ROTORLARLA TAHRİK EDİLEN TİTREŞİMLİ ELEKLERİN TASARIM PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ Mehmet ilhan DLHAK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ertuğrul TAÇGIN Temmuz 1995, 44 sayfa. Bu çalışmada endüstri kollarında yaygın olarak kullanılan ve eğim açılan 18-25 derece arasında değişen dairesel titreşimli elekler incelenmiştir. Çalışmada bir milin iki ucuna monte edilmiş eksantrik rotorlarla tahrik edilen titreşim eleklerinin dinamik davranışları düzlemsel inceleme amacıyla üç serbestlik dereceli olarak modellenmiş ve eleğin hareket denklemleri analitik olarak elde edilmiştir. Titreşim esnasında, elenmeyecek kadar büyük bir parçacığın elek üzerindeki hareketleri bilgi sayar yardımıyla iteratif olarak incelenmiş ve elenecek parçacıkların davranışlarıÖZET (devam ediyor) hakkında bilgi edinilmiştir. Bu bilgiler yardımıyla bir eleme modeli kurularak, titreşim esnasındaki deme olayı gerçeğe yeterince yakın sonuçlar verecek -şekilde modellenmeye çalışılmıştır. Eleme yüzeyi ile malzeme taneleri arasındaki sürtünme kuvvetini tayin etmek ve eleme yüzeyi ve tanelerin çarpışma* anında tanelerin geometrik yapısından ve yüzeyde bulunan deliklerden dolayı meydana gelen düzensiz sıçramaları hesaba katmak oldukça zor olduğundan, eleme modeli kurulurken eleme yüzeyinin düz bir yüzey ve tanelerin maddesel nokta oldukları kabul edilmiştir. Elde edilen nümerik sonuçlan deneysel verilere uyumlu hale getirebilmek için gerçek elek üzerinde yapılan elemeler gözlenmiş ve aradaki ilişkiyi sağlayan bir eleme modeli teklif edilmiştir. Daha sonra eleğe giren parçacık debisinin en çabuk ve tam olarak elenmesini sağlayacak elek parametreleri nümerik olarak optimize edilmiş ve elek tasannu için genel kriterler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF DESIGN PARAMETERS OF VIBRATIONAL SCREENS DRIVEN BY ECCENTRIC ROTORS Mehmet Dhan ILHAK Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis Advisor: Assoc.Prof.Dr. Ertuğrul TAÇGIN July 1995, 44 pages In this study, commonly used industrial vibration screens whose slope vary between 18-25° are investigated. The screens driven by two eccentric rotors located on both ends of the supporting shaft are modelled as a three degrees of freedom planar object and equations of motion are obtained. Motion of a particle that is big enough not to be screened during vibration is simulated using a personal computer. Using this simulation, information of the behaviour of relatively smallABSTRACT (continued) particles is estimated. A screening model is, then, established for producing results compatible with actual behaviour of the particle. Since it is difficult to determine the friction force between the screen surface and the particles and caking into account random bouncing of the particles due to their irregular shapes, it is assumed that the screen surface is smooth and particles have masses in the model proposed. In order to correlate the numerical results to the experimental data, screening operation is observed and a screening model is established. Finally, screen parameters are numerically optimised to screen the particles as quick as and as much as possible, and some general criteria are deduced.