Yaratıcı drama yönteminin öğrencilerin öğrenme stillerine göre sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarına, akademik başarılarına ve kalıcılığa etkisi
Effect of creative drama method on students' attitude towards social studies, academic achi̇evement and retention by learning styles
- Tez No: 454410
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZLEM KAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Creative drama, learning styles, social studies, academic achievement, attitude towards social studies, retention
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
Bu çalışma ilkokul dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersi“İyi ki Var”ünitesi öğretiminde kullanılan yaratıcı drama yönteminin, öğrencilerin öğrenme stillerine göre, sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarına, akademik başarılarına ve kalıcılığa etkisini ortaya çıkarmak ve bu süreç sonunda öğrencilerin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma yarı deneysel bir çalışma olup, bu süreç sonunda öğrencilerin görüşlerinin alınmasıyla da nitel bir çalışma özelliği göstermektedir. Araştırmanın evrenini 2014–2015 eğitim öğretim yılında Adana ilindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkokullarının dördüncü sınıflarında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Adana ili Yüreğir ilçesinde bulunan, bir devlet okulunda okuyan dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Okuldaki dördüncü sınıflar içerisinden seçkisiz örnekleme yöntemiyle iki sınıf deney; iki sınıf kontrol grubu olarak seçilmiştir. Deney grubunda 42; kontrol grubunda ise 39 öğrenci bulunmaktadır. Toplam 81 öğrenci araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Öğrencilerin öğrenme stillerini belirlemek üzere“Marmara Öğrenme Stilleri Ölçeği”; öğrencilerin sosyal bilgiler dersine tutumlarını belirlemek için“Sosyal Bilgiler Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”; öğrencilerin akademik başarılarını ve kalıcılığı ortaya çıkarmak için“Akademik Başarı Testi”kullanılmış ve öğrencilerin görüşlerini ortaya çıkarmak amacıyla yazılı görüş alınmıştır. Deney ve kontrol grubunun genel olarak öğrenme stili tercihlerinin frekans ve yüzdelik değerleri oluşturulmuştur. Ön ölçüm ve son ölçümden elde edilen veriler üzerinde kovaryans analizi uygulanmıştır. Yazılı görüş verileri üzerinde içerik analizi yapılmıştır. Bu araştırma sonucunda öğrenciler çevresel boyutta, sessiz ortam, düşük ışık, ılık ya da serin ortam, dik oturma; duygusal boyutta, yüksek motivasyon, sorumluluklarını yapar, sabırlı ve kararlı olma, açıklamaya ihtiyaç duyma; sosyolojik boyutta, tek çalışma, yetişkin biri ya da anne–baba, benzer yolları kullanma; fizyolojik boyutta, görsel öğrenme, çalışırken atıştırma, öğleden sonra çalışma ve hareket etmeden oturma tercihinde bulunmuşlardır. Araştırma sonucunda, yaratıcı drama yönteminin öğrencilerin öğrenme stillerinden, düşük ışık, ılık ya da serin ortam, dik ve rahat oturma, sorumluluklarını yapar, sorumlulukları hatırlatılmalı, sabırlı ve kararlı, açıklama istemez, açıklamaya ihtiyaç duyar, yetişkin biri ya da anne-baba, benzer yolları tercih etme, hareket etmeden oturma ve harekete ihtiyaç duyma tercihlerine göre sosyal bilgiler dersine yönelik tutumları üzerinde; düşük ışık, parlak ışık, ılık ya da serin ortam, sıcak ortam, dik oturma, sorumluluklarını yapar, sorumlulukları hatırlatılmalı, sabırlı ve kararlı, sabırsız ve kararsız, açıklama istememe ve açıklamaya ihtiyaç duyma, yetişkin biri ya da anne-baba, öğretmen, benzer yolları tercih etme, farklı yolları sevme, hareket etmeden oturma ve hareket etmeye ihtiyaç duyma tercihlerine göre akademik başarı üzerinde; parlak ışık tercihine göre kalıcılık üzerinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Yazılı görüş bulgularında ise öğrencilerin yaratıcı dramayla işlenen sosyal bilgiler dersine yönelik olumlu tutumlarının geliştiği, yaratıcı dramanın öğrenmelerinde etkili olduğu, olumlu duygular oluşturduğu, yaratıcı drama hakkında bilgi sahibi olunduğu, iletişim ve etkileşimde kullanılan kavramların farkına varıldığı sonucu görülmüştür. Anahtar Sözcükler : Yaratıcı drama, öğrenme stilleri, sosyal bilgiler, akademik başarı, sosyal bilgiler dersine yönelik tutum, kalıcılık
Özet (Çeviri)
This research is conducted with the purpose of revealing the effects of creative drama method used as an instructional method in“İyi ki Var”(Lucky to have it) unit in social studies subject at 4th grade of Primary school, according to students' learning styles on their attitudes towards social studies, academic achievement and retention, to gather students opinions on the process at the end of the process. The research is an semi-experimental study collecting written opinions from the students at the end of the process, renders it a qualitative study. The fourth grade students attending at the primary schools governed by the Ministry of National Education in the province of Adana in 2014-2015 education year, constitute the population of the research. The study group of the research consists of the fourth grade students from a public school in the Yüreğir district of Adana province where is the population of the research. Two classes were selected as experiment and two classes were selected as control groups out of the total fourth grade classes at the school by random sampling method. There are 42 students in experiment group and 39 students in control group. Total amount 81 students consist of the study group of the research.“Marmara Learning Styles Scale”was used for identifying learning styles of students;“Attitude Towards Social Studies Scale”was used for identifying the students' attitude towards social studies;“Achievement Test”was used for determining the academic achievement and written opinions were collected from the students for the purpose of gathering their opinions. Frequencies and percentile values of general learning style preferences of experiment and control groups were constituted. Covariance analysis was carried out on the data gathered from pre and post measure. Content analysis was performed on the written opinion data. As a result of this study the students prefer quiet environment, low light, moderate or cool environment, sitting upright in environmental dimension; high motivation, assuming responsibility, being patient and determined, needing clear instructions in emotional dimension; studying alone, with an adult or parent, using similar methods in sociological dimension; visual learning, eating snacks while studying, afternoon studying and sitting without moving in physiological dimension. The research results show that by the learning style preferences, the creative drama method is effective on the students' attitude towards social studies by low light, moderate or cool environment, sitting upright and comfortably, assuming responsibility, should be reminded of responsibilities, patient and determined, does not require instruction, requires instructions, with an adult or parent, prefers similar methods, to sit without moving, requires movement preferences; is effective on academic achievement by low light, bright light, moderate or cool environment, warm environment, sitting upright, assuming responsibility, should be reminded of responsibilities, patient and determined, impatient and indecisive, does not require instruction, requires instructions, with an adult or parent, teacher, prefers similar methods, prefers varying methods, to sit without moving, requires movement preferences; is effective on retention by bright light preference. The findings on the written opinion show that the positive attitudes of the students towards the social studies subject by creative drama method improved by the creative drama is effective on their learning, it created positive emotions, an understanding on the creative drama concept was developed and an awareness on the notions used in communication and interaction was created.