Hatay'daki Suriyeli mültecilerin sosyal yaşama adaptasyonu: Sorunlar ve çözüm önerileri
Adaptation of Syrian refugees in Hatay social life: Problems and solution recommendations
- Tez No: 454441
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Mülteci, Türkiye'deki Suriyeli Mülteciler, Sosyal ve Kültürel Adaptasyon, Hatay'daki Suriyeli Mültecilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
2011 yılında Suriye'de başlayan yönetim krizi sonrası Türkiye'ye sığınan 3 milyondan fazla Suriyeli mültecilerin durumu, Suriye'deki iç karşılıkların devam ediyor olması ve bu durumun ne zaman normale döneceğinin belirsizliği, Suriyeli mültecilerin artık Türkiye'de kalıcı olarak görülmesine ve sosyal uyumlarının ne olacağı sorusunu beraberinde getirmektedir. Suriye'den zorunlu kitlesel göçle gelenlerin hukuki durumları ve sosyal hayata uyumları konusu, göç ve mültecilik olgusuna özgü kavramsal tanım ve kuramlarla da ilgilidir. Göçlerin yarattığı kültürel, siyasal ve ekonomik etkileri kuramsallaştıran teoriler, Türkiye'de Suriyeli mültecilerin orta ve uzun vadede yaratacağı durumun anlaşılmasına katkı sağlayacak türdendir. Suriyeli mültecilerin Türkiye'de barındığı illerden biri de Hatay'dır. Gerek Türkiye-Suriye ilişkilerinde Hatay'ın tarihi özel durumu gerekse mevcut sosyal ve ekonomik yapısı, Suriyeli mültecilerin Hatay'da sosyal hayata adaptasyonları sorununu daha hassas kılmaktadır. Hatay'daki Suriyeli mültecilerin Türkiye'deki mevcut sosyal-kültürel, ekonomik hayata adaptasyonu gelen Suriyeli mültecilerin demografik özellikleri, gelir düzeyleri, eğitim, sağlık, kültür, meslek vb. durumlarıyla ilgili olduğu kadar söz konusu başlıklarda Türkiye'nin mevcut durumunun ne olduğu ve bu alanlara yönelik geliştireceği politikalarla ilgilidir. Bu araştırmada, göç kavram ve kuramları açısından Suriyeli mülteci akınının değerlendirilmekte, hukuki statüleri, Türkiye'ye etkileri ve Hatay'daki sosyal hayata uyum düzeylerine yönelik saha araştırması analizine sonuçlarına yer verilerek, tespit edilen sorunlara çözüm önerileri sıralanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Up to 3 million Syrian refugees in Turkey has seen to be permanent as domestic uncertainty in Syria continues since 2011 and not expected to return to normal in near future. This has brought up social adaption problems. As Turkey has largest Syrian refugee population in the world, Hatay is one of the most Syrians refugees hosting provinces in Turkey. With its historical exception and current fragile social structure Hatay, accepting of this much Syrian refugees raises questions over Turkish society and Hatay. The effects of mass immigration from Syria and their adaptation into Turkish society would be incomprehensible without mentioning specific conceptual definitions and theories of migration. Theories of migration that institutionalizes cultural, political and economic transformations would help understanding of Syrian refugees effects in Turkey in medium and long term. An explanation for concept social integration stages briefly made. Syrian refugees adaptations to Hatay's social life through education, works, health, culture, security is directly related to Turkey's central government's policies and Turkey's existing social, cultural and economic structures as well as Syrian Refugees' demographic, cultural, social structures, This research tackles the adaptation of Syrian refugees into social and cultural life in Hatay. Participatory/Observatory field research and in-depth interviews were conducted to analyse current social adaptation level and determine problems and propose solutions. KEYWORDS: Migration, Refugees, Syrian Refugees, Social Adaptation, Hatay's Syrian Refugees Problems and Solution Recommendations.