Çanakkale-Gelibolu Yarımadası (1994) orman yangınının üst toprağın azot içeriği üzerine etkileri
  1. Tez No: 45446
  2. Yazar: ALİ KÜRŞAD KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ÇANAKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman yangını, Azot, Organik karbon, Forest fire, Nitrogen, Organic carbon
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi ÇANAKKALE - GELİBOLU YARIMADASI (1994) ORMAN YANGINININ ÜST TOPRA?IN AZOT İÇERİ?İ ÜZERİNE ETKİLERİ Ali Kürşad KILIÇ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hasan ÇANAKÇIO?LU Kasım 1995, 122 Bu çalışma, orman yangınlarından sonra, mineral toprağın üst horizonlarındaki organik karbon (CJ ve tüm azot (Nj) değerlerini belirlemek ve bu verilerin çeşitli parametrelere (anamateryal, yetişme ortamı birimleri ve toprak türleri) göre değişimlerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı 'nda 1994 yılında çıkan orman yangını ile yanmış olan 4049.00 ha çalışma alanı olarak seçilmiştir. Seçilen ıııÖZET (devam ediyor) bu üst toprak örnekleri laboratuvarda incelenmiş, organik karbon ve tüm azot değerleri yüzde olarak hesaplanmıştır. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde, gerek organik karbon, gerekse tüm azot değerlerinde, Ah horizonlanndan yıkanma horizonlarına (Als Ael, Ale) geçişte bir azalma görülmüştür. Anamateryaller ve toprak horizonlarına göre organik karbon değerlerinin değişimi incelendiğinde, çok belirgin farklar görülmemiştir. Bu değişimler horizonlara göre % 2-18 arasındadır. Aynı durum tüm azot değerleri için de geçerlidir. Nt değerlerindeki değişimler ise % 3-14 arasında bulunmuştur. Yetişme ortamı birimleri ve toprak horizonlarına göre organik karbon ve tüm azot değerleri incelendiğinde, Ct değerleri bakımından orta yamaçlarda tazece yetişme ortamı birimlerinin diğer yetişme ortamı birimlerine oranla daha yüksek organik karbon değerleri içerdiği görülmüştür. Tüm azot değerleri için yetişme ortamı birimlerine göre belirgin farklar görülmemiştir. Toprak türlerine göre Nt ve Ct değerleri değerlendirildiğinde, Ah horizonlarında en yüksek Ct değerlerinin kumlu balçık topraklarında olduğu, yıkanma, A-B (B-A), birikme ve B-C horizonlarında ise toprak türlerine göre önemli değişikliklerin olmadığı görülmüştür. Nt değerlerine gelince, Ah horizonlarının kumlu balçık IVÖZET (devam ediyor) topraklarında diğer toprak türlerinden daha fazla olduğu, yıkanma, A-B (B-A), birikme ve B-C horizonlarında ise toprak türlerine göre önemli değişikliklerin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis EFFECTS OF FOREST FIRE IN ÇANAKKALE - GELİBOLU PENINSULA (1994) ON NITROGEN CONTENT OF TOP SOIL Ali Kürşad KILIÇ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Hasan ÇANAKÇIO?LU November 1995,122 This study has been carried out to determine organic carbon (Ct) and nitrogen contents (Nt) and variation of actual data with respect to the different parameters such as primary soil, site types and soil types. For this purpose, Gelibolu Historical National Park which was 4049.00 ha forest land burned in 1994 chosen as study area. The selection soil samples were analyzed in the laboratory for organic carbon and total nitrogen contents as percentage. VIABSTRACT (continued) As a result of the evaluation of the data obtained organic carbon and total nitrogen percentages decreas from Ah horizon to the bleached layers (Al5 Ael, Ale). When examining variations of organic carbon contents according to primary soil and soil horizons there were no significant differences. These variations were found to be between 2 % and 18%. Same conclusion is valid as well for total nitrogen values. Variations in Nt values were found between 3-14 %. When examining organic carbon and total nitrogen values according to site types and soil horizons, in freshly sites of middle hillsides Ct values were higher than other site types. For total nitrogen values there were no significant differences with respect to site types. When evaluating Nt and Ct values regarding to soil types and soil horizons, higher Ct values were found in sandy loam soils, where as in bleached, A-B (B-A), illuvial and B-C horizons according to soil types there were no significant variations. As for to Nt values more Nt was found in sandy loam of Ah horizons where as inbleached, A-B (B-A), illuvial and B-C horizons according to soil types there were no significant variations. VllABSTRACT (continued)