2008 küresel ekonomik krizi sonrası Yunan-Rum silahlanma politikaları
Post-2008 global economic crisis Greek-Cypriot arming policy
  1. Tez No: 454488
  2. Yazar: VAHİD AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Silahlanma, Ekonomik Kriz, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Askeri Harcamalar, Arming, Economical Crisis, Greece, Greek Cypriot Administration of South Cyprus, Military Expenditure
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Yunan-Rum silahlanma politikaları bölgedeki istikrarın korunması adına önemli olduğu kadar oluşan ekonomik krize rağmen bu ikilinin emelleri konusunda bize ışık tutmaktadır. Genel anlamda Balkanlardaki istikrarsızlığın yanında Türkiye Cumhuriyeti ile yaşadıkları sorunlar çerçevesinde Yunan-Rum ikilisi güç dengesi oluşturarak üstünlüğü ele geçirmek için bir silahlanma ihtiyacı içerisindedir.“Doğudan gelen tehdit”algısı savunma politikaları ve silahlanma yatırımları bakımından belirleyici olmaktadır. Bununla birlikte ekonomik kriz ve borçlarla mücadele eden Yunanistan'ın her ne kadar silahlanma bütçesini azaltsa da hala Avrupa Birliği (AB) ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) içerisinde en üst seviyede silahlanmaya yatırım yapan devletlerarasında olarak göze çarpmaktadır. Bu çalışmanın amacı Yunan-Rum silahlanmasının ne seviyede olduğunu ortaya koymaktır. Kapsam açısından ise birinci bölümünde uluslararası ilişiklerde silahlanma kavramsal ve teorik bakımdan incelenirken silahlanmanın tanımı, tarihçesi ve teorik çerçevede değerlendirilmesi yapılmıştır. Takip eden bölümde ise 2008 küresel ekonomik krizinin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) üzerindeki etkileri ekonomi politikaları ışığında değerlendirilirken, oluşan borç krizinin Yunan-Rum ikilisi üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Üçüncü olarak 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekâtı' ndan sonra 2008'de başlayan ekonomik krize kadar ki dönemde dominant Yunan-Rum silahlanma politikaları değerlendirilmiştir. Daha sonra 2008 ekonomik krizinin ardından oluşan ekonomik bunalımdaki Yunan-Rum silahlanma politikaları değerlendirilip kriz sonrasında silahlanmalarının ne düzeyde olduğu ele alınmamıştır. Ek olarak bu bölümde güncel Yunan-Rum silahlanma politikaları ve silah envanterleri ışığında geleceğe yönelik beklentiler ifade edilmiştir. Bu çalışmada kullanılan yöntem konuyla ilgili niteliksel literatür taramasının ardından elde edilen veriler ve yıllara göre Yunan-Rum silahlanma istatistikleri verileri karşılaştırılmalı vaka ve veri analizi yoluyla açıklanmıştır. Sonuç olarak, elde edilen verilere göre Yunan-Rum silahlanma politikasının izlediği süreç değerlendirilip ekonomik krize rağmen hala yüksek seviyede olup olmadığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
As Greek-Greek Cypriot arming policies despite the economic crisis are significant for maintaining stability in the region, this will keep us light on this duo's ambitions. In general, besides the instability in the Balkans, Greek-Greek Cypriot duo is in the need of getting armed to gain power by creating balance of power within the framework of problems faced with Republic of Turkiye.“Threat from the East”perception is decisive in terms of defense policies and armament investments. However, although Greece's armament budget diminishes due to struggling with economic crisis and debts, in the North Atlantic Treaty Organization (NATO) and European Union (EU) it still stands out as among the countries that have invested in the highest level. The aim of this study is to show that what the Greek-Greek Cypriot arming level are. In terms of the scope, in the first chapter arming is reviewed conceptually and theoretically in international relations then definition of arming, its history and its theoretical framework are evaluated. In the following chapter, the effects of the 2008 global economic crisis on Greece and the Greek Cypriot Administration (GCA) are examined in light of the economic policies, and the impact of the debt crisis on the Greek-Greek Cypriot side is addressed. Thirdly, the dominant Greek-Greek Cypriot arming policy are evaluated in the period from the Cyprus Peace Operation in 1974 to economic crisis that began in 2008. Then, while Greek-Greek Cypriot arming policy after the economic depression that were triggered by 2008 economic crisis is evaluated, it is dealt with what levels of arming is at these countries in post-crisis period. Additionally in this chapter the current Greek-Greek Cypriot arming policy and arms inventory is expressed in the light of expectations for future as well. The method used in this study, the data obtained after the qualitative literature review on the subject and Greek-Greek Cypriot arming statistic data by year are explained via comparative cases and data analysis. As a result, according to the data obtained, the process that Greek-Greek Cypriot arming policy followed is evaluated, then it is demonstrated whether their military expenditure are still in a high level or not, despite the economic crisis.