Teknik analiz yönteminin bulanık mantık yaklaşımı ile uygulaması BIST30, BIST100 endeksleri örneği
Implementation of technical analysis method with fuzzy logic approach: BIST30,BIST100 index type
  1. Tez No: 454502
  2. Yazar: MUSTAFA DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÖZARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknik Analiz, BIST30, BIST100 endeks verileri, Bulanık Mantık, Technical Analysis, BIST30, BIST100 index data, Fuzzy Logic
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Sigortacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bankacılık ve Sigorta İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Günümüzde piyasalara olan ilginin artması Borsa İstanbul'da de işlem gören hisse senedi sayısını artırmıştır. Bu durum yatırımcılar açısından karar verme, ne zaman ve hangi fiyatla yatırım yapılacağı sorularını beraberinde getirmiştir. Bu tez çalışmasında teknik analiz yöntemi yatırımcılar tarafından doğru bir yaklaşımla kullanılması amacıyla teknik analiz sistem ve BIST30 ve BIST100 verileri yardımıyla açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde BIST30 ve BIST100 verileri alınarak teknik analiz yöntemiyle Bollinger bant, RSI, CCI, MACD göstergeleri BIST30 ve BIST100'de test edilerek göstergenin performansları teknik analiz yaklaşımı olan Al sat kararsız stratejisiyle karşılaştırmış ve Bollinger bandı, RSI, CCI, MACD göstergelerin BIST30 ve BIST100'de uygulanabilirliği ve hangi indikatörün daha doğru ve sistemli kullanılması yatırım kararlarında doğru ve güvenilir bilgi sunduğu görülmüştür. Bulanık mantık yaklaşımı ise Aristoteles'in iki değerli mantık yaklaşımına karşı çıkarak çok değerli mantık temeli üzerinde kurulmuştur. Oysa bulanık mantık klasik mantığın aksine bir varsayımın doğru ya da yanlış olabileceği gibi arada da bir değeri alabilmesi ön görür. Bulanık mantı göre sonuç sadece siyah ya da beyaz değil, mavinin de farklı tonları da olabilir. Bu çalışmada farklı indikatörlerden gelen Bollinger, RSI, CCI, MACD teknik analiz göstergeleri bulanık mantık sitemleri tabi tutulmuş ve çıktıları BIST30 ve BIST100 endekslerinde yer alan hisse senetlerinde al-sat ve kararsız kararlarında kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing interest in the market today has increased the number of shares traded in the Stock Exchange Istanbul. This situation prompted investors to decide from time to time and what price to invest. In this thesis study, technical analysis system and BIST30 and BIST100 data have been tried to be explained with the help of the investors in order to use the technical analysis method with a correct approach. BIST30 and BIST100 data were taken at the application part of the study and they were tested in Bollinger band, RSI, CCI, MACD indicators BIST30 and BIST100 by technical analysis method and the performance of the demonstration was compared with the technical analysis approach which is the technical analysis approach and Bollinger band, RSI, CCI, And BIST100, and the more accurate and systematic use of which indicators have provided accurate and reliable information on investment decisions. The fuzzy logic approach is based on very valuable logic based on Aristotle's two-valued logic approach. However, contrary to classical logic, fuzzy logic may be an assumption that can be true or false, or it can be a value in the meantime. According to the fuzzy mantı, the result is not only black or white, but also the different colors of the blue. In this study, the Bollinger, RSI, CCI, MACD technical indicators from different indicators were subjected to fuzzy logic systems and their outputs were used in the buy-sell and unstable decisions in the stocks in the BIST30 and BIST100 indices.