Antik Yunan tragedyalarının çağdaş sahnelenmesine bir örnek: Medea
An example to the modern staging of ancient greek tragedies: Medea
- Tez No: 454536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN KORAD BİRKİYE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Ancient Greek tragedies, Medea, Trabzon State Theatre, Contemporary directors, Director
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Yönetmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışmada, yaklaşık 2500 yıl önce yazılmış Antik Yunan tragedyalarının, günümüzde sahnelenmesi ile ilgili izlenmesi gereken yollar araştırılmıştır. Birinci bölümde; tragedyaların altın çağı olarak da bilinen MÖ.V.yy Atina'sında, tragedyanın gelişimi ve sahnelenmesi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde; tragedyaların çağdaş sahnelenmeleri ve örnekleri incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde, mitolojideki Medea araştırılmış ve bugüne kadar Medea'dan esinlenen sanatçıların eserleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise; tragedyaların günümüzde nasıl sahnelenmesi gerekliliği üzerinde durulmuş, bu doğrultuda, farklı anlatım biçimleri kullanılarak, çağdaş bir yorumla sunulan Trabzon Devlet Tiyatrosu yapımı, Medea ayrıntılı olarak incelenmiştir. Sonuç olarak, tüm oyunlarda olduğu gibi, Antik Yunan tragedyalarının da nihai bir yorumunun asla olamayacağına, bu tragedyaların farklı yönetmenlerin elinde, yeniden yorumlanarak zenginlik kazanacakları üzerinde durulmuştur. Anahtar Kelimeler : Antik Yunan tragedyaları, Medea, Trabzon Devlet Tiyatrosu, Çağdaş yönetmenler, Yönetmen
Özet (Çeviri)
This study researches routes to follow today while staging the Ancient Greek Tragedies written around 2500 years ago. The first part focuses on the development and staging of tragedy in its golden age, Athens during the 5th Century BC. The second part focuses on the contemporary staging and samples of tragedies. This part also researches the Medea in mythology, addressing the works of artists who have been inspired by Medea so far. The third part concentrates on how tragedies ought to be staged today, analyzing in detail the modern interpretation by the Trabzon State Theater which has used various narration techniques. As a result, this study concludes that, as is the case for all theater plays, there is no final way to interpret the Ancient Greek tragedies and that they will flourish with every new interpretation in the hands of each new director.