Osmanlı'da telefon hizmeti ve imtiyaz
Telephone services and concession in the Ottoman Empire
  1. Tez No: 454608
  2. Yazar: HULUSİ ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TABAKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: Telefon, İmtiyaz, Dersaadet Telefon Şirketi, Telephone, Concession, Dersaadet Telephone Company
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
Bu tezde, telefon teknolojisi ile beraber, Osmanlı Devletinde telefon sistemi kurmak ve telefon hizmeti vermek için yapılan imtiyaz başvuruları ile telefon hizmetinin yürütülmesi noktasındaki karar süreçleri ele alınmıştır. Ayrıca, Osmanlı Devleti'nde, telefon hizmetinin kamuda tesisi; ticari olarak, Dersaadet'te(İstanbul) özel şirket tarafından imtiyaz ile telefon sistemi tesisi ve hizmetinin yürütülmesi, imtiyazlı şirketin Maliye, Posta/Telefon Nezareti, Şehremaneti ve Şura-yı Devlet ile olan ilişkisi; mali sıkıntısı ve Dersaadet Telefon Şirketi'nin devlet tarafından satın alınması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subjects that were thoroughly discussed in this thesis include concession applications and related decision making processes to establish and provide telephone services in the Ottoman Empire as well as the telephone technology implications. Furthermore addressed topics are establishment of such telephone services by privileged private companies in the Ottoman Empire; financial issues emerged during the service, commercial relationships of these companies with“Maliye, Posta/Telefon Nezareti, Şehremaneti and Şura-yı Devlet”and ultimately the acquisition of Dersaadet Telephone Company by government.