Dünya Ticaret Örgütü Doha görüşmeleri
WTO Doha negotiations
  1. Tez No: 454627
  2. Yazar: PINAR ÜÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KÜÇÜKAHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: GATT, DTÖ, Doha Round, müzakere, ihracat sübvansiyonları, küreselleşme, GATT, DTÖ, Doha Round, negotiation, export subsidies, globalization
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu tez DTÖ Doha turu müzakere sürecini,süreçte oluşan tıkanıklıkları,tıkanıklarının aşılması yolunda yapılan çalışmaları incelemektedir.Doha turu öncesinde,sürecinde ve sonrasında turu tamamlama amaçlı gerçekleştirilen anlaşmalara yer verilecektir.Çalışma 4 ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde dünya ticaretinin düzenlenmesinde etkili kurumlar ve anlaşmalardan bahsedilmiştir. İkinci bölümde,DTÖ kurulduktan sonra gerçekleşen müzakereler,Doha turu öncesi ve Doha turu detaylı olarak değerlendirilmektedir. Üçüncü bölümde Doha gündeminde müzakere de yer almamış konulara değinilerek raundun genel bir değerlendirilmesi yapılmıştı Dördüncü bölümde Doha turunun sonlandırılması amaçlı gerçekleştirilen müzakerelerde alınan kararlar incelenerek,raundun etkilerinden ve yarattığı sonuçlardan bahsedilmiştir. Sonuç bölümünde çalışmada ulaşılan önemli bulgulara değinilmektedir.Doha tur'unun yarıda kesilmeyerek,devam etmesi bile başarı olacaktır.Aksi takdirde çok taraflılığa olan güven sarsılacaktır.Dünya ticaretinde AG'lerin rolü gittikçe azalacak ve güçlü ülkeler söz sahibi olacaktır
Özet (Çeviri)
This thesis analyses of WTO Doha negotiation process,the blockages in this process,the studies of how to exceed from these blockages before,continous and after for then held to finalize tour.The work include has main four chapter. On the first chapter,it mentions the efficient in stations and the negotiations of the world trade regulation. On the second chapter,the negotiations has been analysis after WTO has established and evaluates Doha round and before detail. On the third cheapter,it has been touch upon on the subjects that are not included on the Doha negotiations ,you will find the over all view of the negotiation. On the fourth cheapter,all the negotiations and the decions has been examined,and it mentions the effects and the conclusion of the Doha tour. In the results of section findings important achieved in study.The last section is the conclusion.The continuity of the tour of Doha is already a success.Otherwise,it would shake confidence in multiralism.The role of LDCs in world trade will be reduced gradually and powerful countries will have their say.