Belediyelerde etik iklimin örgütsel güven üzerine etkisi (Bakırköy - Beylikdüzü-Büyükçekmece- Küçükçekmece örneği)
The effect of ethical climate in municipalitie on organizationel trust (Bakırköy- Beylikdüzü- Büyükçekmece- Küçükçekmece example)
  1. Tez No: 454642
  2. Yazar: GÜLAY KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK GENÇKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, etik iklim, güven, kuruma güven, yerel yönetimler, Ethics, ethical climate, organizational trust, local governments
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Etik, yaşadığımız yeni dünya düzeninin dayanacağı değerler ve insanlığın karşılaştığı etik çelişkiler nedeniyle kamunun dikkat çeken bir kavramıdır. Belediye kuruluşların görevlerinin ve işlevlerinin artması bu kuruluşların daha da önem kazanmasına neden olmuştur. Siyasetin en önemli parçalarından biri olan belediye kuruluşlarında etik incelenmesi gereken bir husus halini almıştır. Belediyelerin sürekli değişen şartlara uyum sağlaması, halkın çeşitlenen ihtiyaçlarına hızlı ve doğru şekilde karşılaması gerekmektedir. Bu bağlamda belediye kuruluşlarında etkinliğin artırılması etik sorunların giderilmesi ya da azaltılması ile mümkün olacaktır. Bu çalışmada Belediyelerde etik iklimin örgütsel güven üzerindeki etkisi irdelenmektedir. Etik iklimin etkisi, etik kriterler ve inceleme yeri olmak üzere iki boyut ve altı alt boyutta incelenmektedir. Araştırma sonucunda etik iklim ile kuruma güven üzerinde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of ethics draws attention of public for two reasons:which values the new World order in which we live should be based and the ethical dilemmas the humanity faces. The increase in the duties and functions of municipal institutions has mad these insitutions even more important. Municipilaty, one of the most important goals of politics, ethics has become a subject that needs to be examined. It is necessary for municipalities to adapt to the ever- changing conditions and meet the diverse needs of the people quickly and properly. In the context, increasing efficiency in municipal institutions will be possible by eliminating or reducing ethical issues. In this study, the impact of ethical climate on organizational trust is examined in the municipalities. The impact of ethical climate is examined in two common dimesions, namely ethical criteria and examination site and six sub-dimensions. As a result of study, a meaningful relationship was found between the ethical cimate and the organizational trust.