İmago yaklaşımına dayalı grupla psikolojik danışma uygulamasının çiftlerin evlilik doyumuna ve uyumuna etkisi
The effect of group psychological counseling based on imago approach on couples' marital satisfaction and adjustment
- Tez No: 454685
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT İSKENDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İmago, Evlilik Doyumu, Evlilik Uyumu, Imago, Marital Satisfaction, Marital Adjustment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, İmago Yaklaşımına Dayalı Grupla Psikolojik Danışma programının çiftlerin evlilik doyumları ve uyumları üzerindeki etkisini test etmektir. Araştırma; bağımsız değişken (İmago Yaklaşımına Dayalı Grupla Psikolojik Danışma Programı) ile bağımlı değişkenler (Evlilik Doyumu ve Uyumu) arasındaki neden-sonuç ilişkisini belirlemeye yönelik olduğundan deneysel yöntemle; Öntest-Sontest Kontrol Gruplu Desenle ve 6 çift deney grubu, 6 çift kontrol grubu olmak üzere toplam 12 çift (24 kişi) ile gerçekleştirilmiştir. Gruplara bireyler tesadüfi şekilde atanmış ve hangi grubun deney hangi grubun kontrol grubu olacağı yine tesadüfi şekilde belirlenmiştir. Araştırmada veriler; Evlilik Yaşamı Ölçeği (EYÖ), Çift Uyum Ölçeği (ÇUÖ), kişisel bilgi formu ve araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak oluşturulmuş yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırma kapsamında deney grubuna sekiz haftalık İmago Yaklaşımına Dayalı Grupla Psikolojik Danışma Programı uygulanırken, kontrol grubuna herhangi bir işlem yapılmamıştır. Deney öncesi, deney sonrası ve izleme süreçlerinde deney ve kontrol grubu üyelerine aynı ölçme araçları uygulanarak sürecin etkililiği test edilmiştir. Verilerin analizi, SPSS programı yardımıyla yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre İmago Yaklaşımına Dayalı Grupla Psikolojik Danışma Programı, çiftlerin evlilik doyum ve uyum düzeylerini artırmada etkili bulunmuştur. Bulgular literatür ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The basic aim of this study is to examine effect of group psychological counseling based on Imago Approach on couples' marital satisfaction and adjustment. The study was carried out by experimental design as it is towards determining cause and effect relationship between independent variable (group psychological counseling program based on Imago Approach) and dependent variables (Marital Satisfaction and Adjustment). The study was examined by Pretest- Posttest Control Group Design. 12 couples who attended to the study were randomly assigned to experimental and control group. Every group consisted of 6 couples. Data had been collected by Married Life Scale, Dydic Adjustment Scale (DAS), personal data form, interview form. Within the scope of this study, while group psychological counseling based on Imago Approach was implemented on experimental group for 8 weeks, nothing was implemented on the control group. Throughout the pre-experimental, post-experimental and follow-up processes, the effectiveness of group psychological counseling was tested by using the same assessment tools. Data were analyzed by SPSS package program. According to findings, group psychological counseling program based on Imago Approach has been found out to be effective in increasing couples' marital satisfaction and adjustment. Findings were discussed and suggested in the light of the literature.