Şafak Ural ve pozitivizm
Şafak Ural and positivism
- Tez No: 454698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL RAHMAN AÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Şafak Ural, Viyana Çevresi, metafizik, kaos teorisi, puslu mantık, Şafak Ural, Vienne Circle, metaphysics, chaos theory, fuzzy logic
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tez çalışması felsefe alanında ülkemizde yetişen Şafak Ural'ın hayatı, çalışmaları özellikle Pozitivizm üzerine görüş ve değerlendirmeleri dikkate alınarak Viyana çevresi pozitivizmi üzerine bir incelemeyi kapsamaktadır. Öncelikle pozitivizmin tarihsel arka planı, Batı ile Türkiye düşünce tarihindeki yeri ve etkisi incelenip aydınlatılmaya çalışılmış, sonraki bölümlerde Ural'ın pozitivizm üzerine araştırmalarına ve ulaştığı bazı sonuçlara yer verilmiş, Ural'ın araştırmaları sonucunda kaos teorisi ve puslu mantık ile birlikte pozitivizm üzerine görüşleri ortaya konulmuş, Sonuç bölümünde ise Ural'ın Viyana Çevresi ve pozitivizm üzerine görüşleri ve bu görüşlerin sonuçları tartışmaya açılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the Vienne Circle positivism by considering the works of Şafak Ural, who has been trained in the scope of philosopy in our country and, particularly his views and evaluations on Positivism. Firstly the historical background of positivism, its place and influence upon the history of Western and Turkish thought are tried to be investigated and illuminated. In the later chapters Ural's researches and some of his results that came out on positivism are made known and in the consequence of Ural's studies, his opinions on positivism together with chaos theory and fuzzy logic are exposed. In Conclusion part, Ural's views on Vienne Circle, positivism and the results of these opinions are open to debates.