The role of affect-related smoking outcome expectancies in relations between emotion dysregulation/negative urgency and smoking dependence
Duygu düzenleme güçlüğü/olumsuz sıkışıklık ile sigara bağımlılığı arasındaki ilişkide sigaradan duygu ile ilişkili beklentilerin rolü
- Tez No: 454699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN YALÇINKAYA ALKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sigara Bağımlılığı, Sigaradan Beklentiler, Olumsuz Sıkışıklık, Duygulanım Düzensizliği, Smoking Dependence, Smoking Outcome Expectancies, Negative Urgency, Emotion Dysregulation
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı duygu düzenleme güçlüğü/olumsuz sıkışıklık ile sigara bağımlılık düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemek ve bireylerin sigara içme davranışından duygu ile ilişkili beklentilerin (“olumsuz duyguyu azaltması”ve“can sıkıntısını azaltması”) bu ilişkilerdeki rolünü belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle, Sigaradan Beklentiler Ölçeği-Yetişkin Formu'nun kısa versiyonu (BSCQ-A; Rash & Copeland, 2008) sigara içme davranışından beklentileri belirleyebilmek amacıyla, Türkçe'ye çevrilerek, psikometrik özellikleri belirlenmiştir. Sonrasında ise; sigara içme davranışından duygu ile ilişkili beklentilerin, duygu düzenleme güçlüğü, olumsuz sıkışıklık ile sigara bağımlılık düzeyi arasındaki ilişkideki rolünü belirleyebilmek amacıyla iki çoklu aracı değişken modeli test edilmiştir (Hayes, 2013). Sigaradan olumsuz duyguyu azaltmasını ve can sıkıntısını azaltmasını beklemenin, hem duygu düzenleme güçlüğü ve sigara bağımlılığı ilişkisine, hem de olumsuz sıkışıklık ve sigara bağımlılığı ilişkisine aracılık ettiği raporlanmıştır. Çalışmanın sonuçları, güçlü yönleri ve çıkarımlar, aynı zamanda kısıtlılıklar ve gelecek çalışmalar için öneriler literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to examine the relations between difficulties in emotion regulation/negative urgency and smoking dependence through the mediator roles of affect-related smoking outcome expectancies (i.e., negative affect reduction and boredom reduction expectancies). With this purpose in mind, firstly, the Brief Smoking Consequences Questionnaire – Adult (BSCQ-A; Rash &Copeland, 2008) was adapted into Turkish to measure smoking outcome expectancies of Turkish smokers. Next, two multiple mediation models between emotion dysregulation/negative urgency and smoking dependence with the mediator roles of affect-related smoking outcome expectancies were tested using multiple mediation analyses (Hayes, 2013). The results demonstrated that affect-related expectancies from smoking mediated the relationship between difficulties in emotion regulation and smoking dependence, as well as, the relationship between negative urgency and smoking dependence. In the light of the literature, findings, strengths and implications, as well as limitations and future suggestions of the present study were discussed.