An experimental investigation of the effects of state and trait anxiety and self-esteem on decision making
Durumluk ve sürekli kaygı ile benlik saygısının karar verme davranışına etkisinin deneysel yöntemlerle incelenmesi
  1. Tez No: 454721
  2. Yazar: SEHA ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN G. BAHÇEKAPILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli Kaygı, Durumluk Kaygı, Kaygılı Duygudurum, Karar Verme, Benlik Saygısı, Iowa Kumar Testi, Duygudurum Manipülasyonu, State Anxiety, Anxious mood, Trait Anxiety, Iowa Gambling Task, Self Esteem, Decision Making, Mood Induction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
İnsanların kararlarını nasıl aldıkları uzun süreden beri araştırılmıştır. Ancak duyguların alınan kararlar üzerinde farklı etkileri olabileceği olgusu yeni yeni araştırılmaktadır. Yaygın olumsuz duygudurumu formlarından biri olan kaygının karar verme dinamiklerine etkisi ise hem durumluk hem de sürekli kaygı açısından çelişkili sonuçlar göstermiştir. Bu çalışmada amaç, deneysel olarak durumsal kaygı yaratarak, hem durumsal kaygının hem de sürekli kaygının kişilerin karar verme davranışlarına olan etkisini davranışsal bir karar verme aracı olan ve sıkça kullanılna Iowa Kumar Testi ile incelemektir. Deneye katılan 103 üniversite öğrencisi seçkisiz atama yöntemiyle deney ya da kontrol grubuna dahil edilmiştir. Katılımcılardan bilgiler; Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri, Beck Depresyon Ölçeği, Poziif ve Negatif Duygu Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, görsel analog ölçek ve sosyodemografik formlar ile toplanmıştır. Kaygılı duygudurum yaratmak için görsel film videoları kullanılmıştır. Duygudurumundaki değişiklikleri takip edebilmek için, manipülasyon öncesinde, sonrasında ve deneyin tamamlanmasının ardından olmak üzere 3 kez Durumluk Kaygı Ölçeği, Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği ile görsel analog ölçekler doldurtulmuştur. Sonuçlara göre, durumluk kaygı deney ve kontrol grubunda herhangi bir anlamlı farklılık yaratmamıştır. Sadece karar verme konusuna ilgisiz olan bir kaynak tarafından oluşturulan durumluk kaygının Iowa Kumar testi'nde dezavantajlı kararlar almaya etki edebileceği gösterilmiştir. Sürekli kaygı açısından, sürekli kaygısı daha yüksek olan katılımcıların Iowa Kumar Testi'nde anlamlı şekilde daha düşük performans sergiledikleri, dezavantajlı destelerden daha çok, avantajlı destelerden ise daha az seçtikleri bulunmuştur. Benlik saygısı ile karar verme davranışları arasındaki ilişki ise anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Bulgular ilgili yazın açısından tartışılmıştır
Özet (Çeviri)
The dynamics of how people make decisions has received attention for a long time. But it is a very recent assumption that emotions have unique effects on how people decide. Anxiety –as one of the widespread form of negative emotionality- is also shown to have an impact on decision making but findings are contradictory across studies for both state and trait forms of anxiety. This study tries to explore the influence of state and trait anxiety on Iowa Gambling Task (IGT), a well-validated behavioral index of decision making, by experimentally inducing anxious mood. Also, the association between self-esteem and decision making is investigated, since few studies reported inconsistent data. A hundred and three university students were assigned to mood induction or control group randomly. State Trait Anxiety (STAI), Beck Depression Inventory (BDI), Positive and Negative Affect Schedule (PANAS), Rosenberg Self Esteem Scale (RSES) and sociodemographic form were used as instruments. To induce anxious mood, movie scripts were used. To pursue changes in mood STAI – State form, PANAS and visual analogue scales were used at different times. Results revealed that the control and experimental group were similar in performance in IGT, but experimental group picked fewer cards from an advantageous deck, indicating impairment in decision making. This finding supported partially the hypothesis that anxious mood induced by an irrelevant source impairs decision making. However, trait anxiety affected negatively decision making, since those high on trait anxiety scores lower in IGT, picked less from an advantageous deck and more form a disadvantageous deck. Nonetheless, the correlations between self esteem and decision making as measured by a complex task was non-significant. The findings are discussed in the light of relevant literature.