4+4+4 eğitim sistemi ile yeniden düzenlenen ortaokul matematik programı hakkında öğretmen görüşleri
Teachers' opinions about secondary school mathematic program revised with 4+4+4 education system
  1. Tez No: 454761
  2. Yazar: ADEM BAŞKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORKUN COŞKUNTUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Programı, Öğretmen Görüşleri, 4+4+4 Eğitim Sistemi, Yenilenen Matematik Programı, Faktör Analizi, Karma Araştırma, Mathematics Learning Programme, Teachers' Opinion, 4+4+4 Education System, Revised Mathematical Programme, Factor Analysis, Mixture Research
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
4+4+4 eğitim sistemi ile yeniden düzenlenen ortaokul matematik programını matematik öğretmenlerinin görüşleri ışığında değerlendirmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen ölçme aracıyla yapılmış bir çalışmadır. Araştırmada iki aşamadan oluşan karma yöntem araştırması kullanılmıştır. Birinci aşamada yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak 15 matematik öğretmeniyle görüşme yapılmış ve sesleri kayıt altına alınmıştır. Bu görüşme sonuçları analiz edilerek bulgular incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre de soru havuzu oluşturulmuştur. İkinci aşamada ise oluşturulan soru havuzundaki sorular uzman görüşüne sunulmuş ve 61 maddelik pilot bir ölçek elde edilmiştir. Pilot ölçek 427 matematik öğretmenine uygulanmış çıkan sonuçlar faktör analizi, güvenirlik ve geçerlik analizine tabi tutulmuş ve son olarak 28 maddelik nihai ölçek elde edilmiştir. Öğretmenlerden çıkarılan matematik konuları ile ilgili olarak da derinlemesine bilgi almak için açık uçlu bir soru eklenmiştir. Son ölçeğimiz 149 matematik öğretmenine uygulanmış betimsel istatistik, varyans analizi ve t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgularda ise genel olarak sistem ve ders kitapları alt boyutu zayıf düzeyde çıkarken kazanım ve içerik ile matematik uygulamaları dersi alt boyutları orta düzeyde çıkmıştır. Öğretim yöntem ve teknikleri boyutu ise iyi düzeyde çıkmıştır. Açık uçlu sorumuzda ise öğretmenlerimizin büyük çoğunluğu bazı konuların çıkarılarak içeriğin hafifletilmesini olumlu bulmuştur. Olumsuz karşılayanlar ise tamamen çıkarılmasının ileride sorun teşkil edeceğini bunun yerine basit düzeyde bahsedilmesinin daha faydalı olacağı görüşündelerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, teachers' opinions about secondary school mathematics program which was changed with the reform of 4+4+4 education system were investigated. For this purpose, mixed methods research was used as a research design. In the first phase, 15 mathematics teachers were interviewed using a semi-structured interview, they were voice-recorded and transcribed verbatim. The data collected through these interviews were analyzed and a question pool was created. In the second phase, the questions in the question pool were presented to the expert opinions and then obtained a pilot scale which included 61 items. Pilot scale were applied 427 mathematics teachers and the results were subjected to factor analysis, reliability and validity analysis and finally obtained a final scale which includes 28 items. Besides, an open ended question has been added about mathematical subjects which was excluded from new school mathematics program in order to gather teachers' opinions. The final scale was applied to 149 mathematics teachers and the results were analyzed with descriptive statistics, variance analysis and t-test. The results of the study showed that the sub dimension regarding content and mathematics course applications was at medium level while the sub-dimension regarding teaching methods was at good level. However, the sub-dimension regarding system and course books was at low level. Findings based on open ended question showed that majority of the teachers approved removing some subjects from content.