Öğretmenlerin eşcinsel bireylere yönelik tutumlarının incelenmesi
Öğretmenlerin eşcinsel bireylere yönelik tutumlarinin i̇ncelenmesi
  1. Tez No: 454762
  2. Yazar: ESMA BARDAKÇI BAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN ÇAPRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, eşcinsel birey, tutum, Teacher, homosexual people, attitude
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı; Mersin Merkez ilçelerdeki (Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli), özel okullar, devlet okulları ve dershanelerde çalışan farklı branşlardaki öğretmenlerin; eşcinsel bireylere yönelik tutumlarının; cinsiyet, medeni durum, mezun oldukları lisenin türü, kent kökenlilik/kırsal kökenlilik, üniversiteden mezun olunan branş, dini inanç, eşcinsel birey tanıdıklık deneyimleri/yakınlık düzeyleri, eşcinselliğin olası nedenleri hakkındaki görüşlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırmanın örneklemini,“Kişisel Bilgi Formu”nu ve Duyan ile Gelbal (2004) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Lezbiyen ve Geylere Yönelik Tutum Ölçeği-Gözden Geçirilmiş Kısa Sürümü (LGYT)”nü gönüllü olarak dolduran 609'u kadın, 618'i erkek toplam 1227 öğretmen oluşturmaktadır. Maddeler, 5'li likert tipi ölçeğe göre değerlendirilmiştir. Araştırmada istatiksel analizler sonucunda; araştırmanın bağımlı değişkeni olan eşcinsel bireylere yönelik öğretmen tutumlarının, bağımsız değişkenler olancinsiyet, medeni durum, mezun oldukları lisenin türü, kent kökenlilik/kırsal kökenlilik, üniversiteden mezun olunan branş, dini inanç, eşcinsel birey tanıdıklık deneyimleri/yakınlık düzeyleri ile anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin; eşcinsel bireylere yönelik tutumlarının,olası nedenler değişkenine göre farklılaşıp farklılaşmadığına ilişkin çapraz tablo ve ki kare sonuçları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine whether the attitude of the teachers', from different branches,working in the centre of Mersin, towards the homosexual people, change according to gender, marital status,the type of high school that they graduated,the region they grew up (rural or urban), the department that they graduated from at university, religious beliefs, acquaintanceship with the homosexualpeople/intimacy degree, opinions about the reasons. The sample of the study consists of 1227 teachers,609 women and 618 men who filled the 'personal information form'and“ The Attitudes Toward Lesbians and Gay Men Scale - The Revised Short Version”that was adapted to Turkish by Duyan and Gelbal (2004). Substances were evaluated according to five-point likert scale. The research results showed a statistically significant reletionship between dependent variables teachers' attitudes toward homosexuals and independent variables gender, marital status, the type of high school graduated, the region they grew up, the university department graduated, religious beliefs, acquaintanceship with the homosexual people/intimacy degree, opinions about the reasons. At the same time, the results of crosstab and chi-squared related to whether the attitude of the teachers to homosexual vary according to the variables of possible reasons change or not, has been comperatively analysed.