Futbol müsabakalarındaki elektronik bilet sisteminin seyirci görüşlerine göre değerlendirilmesi
The evaluation of electronic ticket system according to spectator view in football competition
  1. Tez No: 454767
  2. Yazar: AYHAN BAYKARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURSUN KATKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Bilet, Passolig, Futbol Seyircisi, 6222 Sayılı Kanun, Electronic ticket, Passolig, Football spectator, The law no 6222
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada, futbolda Türkiye çapındaki en üst lig ve bir altındaki ligde oynanan maçlarda kullanılan elektronik bilet sisteminin incelenmesi, uygulamadaki işlerliğinin seyirci görüşlerine göre ortaya konması ve sistemin geliştirilmesine yönelik öneriler sunulması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, gelişigüzel örnekleme yöntemiyle seçilen ve evrende ulaşılabilen 989 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla futbol maçlarında kullanılan elektronik bilet sistemi hakkında seyircilerin görüşlerine ilişkin araştırmacı tarafından geliştirilen ve 22 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde frekans, yüzde alma ve çapraz tablo tekniklerinden yararlanılarak bilgisayarlı istatistik programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan seyircilerin %93,3'ü elektronik bilet sisteminin statlara gelen seyirci sayısını azalttığı, %63,3'ü sistemin ergonomik kullanılamadığı, %57,8'i sistemin karaborsa bilet satışını engellemediği, %75,6'sı sistemde kişisel verilerin korunmasında sorunlar olduğu, %55,1'i sistem ile biletsiz seyircilerin stadyumlara giriş yapmasının engellenmediği, %84'i sistemin temel amacı olan şiddet ve olumsuz tezahüratı engellemediği, %76,8'i elektronik bilet sisteminin futbol maçları için gereksiz olduğu görüşündedir. Konu ile ilgili kapsamlı çalışmalar yapılarak ve seyirci görüşleri dikkate alınarak sisteminin geliştirilmesi önerilmektedir. Ayrıca elektronik bilet sistemi kapsamında uygulanan güvenlik uygulamalarına işlerlik kazandırılması, tek maçlık giriş imkânı veren sistemin geliştirilmesi, tribün kapatma cezası yerine kanunun doğru yürütülerek bireysel cezalandırma yöntemine başvurulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to analyse the electronic ticket system conducted in upper and lower league, the operability in practice from spectators' pant of view and expressing opinion aimed at improving the system. The sample of the research includes 989 people, chosed with haphazard sampling method from population. In this research, questionnaire form, developed by researcher related to spectators' point of view on electronic ticket system used in football competiitons, consisting of 22 questions is used to collect data. Computer aided statistic programme, with the techniques frequency, getting percentage and crosstabbing is used in the analysis of the collected data. The 93,3 % of the spectators in the research are of the opinion that the electronic ticket system decreases the number of spectators coming to stadiums, the 63,3 % that the system is not used ergonomic, the 57,8 % that the system hasn't prevented the sale of black market ticket, the 75,6 % that there are problems regarding the personal data protection, the 55,1 % that it doesn't prevent the entrance of gate crashers to stadiums, the 84 % that it doesn't prevent the violence and insulting cheer, which is the main objective and the 76,8 % that the electronic ticket system is unnecessary for football competitions. It is recommended to develop the system considering the spectator view and further studies. It's also recommended to improve operability of the security applications in electronic ticket system scope and to improve the system enabling one match entrance system and to consult individual fine method by running the laws right, instead of stadium ban.