Oyun ve rekreasyon alanlarını kullanan bireylerin bu alanları kullanma davranışlarının SOPARC sistemiyle incelenmesi: Mersin ili örneği
Examination of the behaviours of those who use play and recreation areas on using these areas via SOPARC system: Mersin province sample
  1. Tez No: 454768
  2. Yazar: KURTULUŞ ONUR KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Park, Yerel Yönetim, Fiziksel Aktivite, Sağlık, Recreation, Park, Local Government, Physical Activity, Health
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı, bireylerin park ve rekreasyon alanlarındaki hedef alan tercihlerini yaş, cinsiyet, gün, zaman dilimi, fiziksel aktivite seviyesi ile spor kıyafet ve spor ayakkabı kullanımları açısından incelemektir. Çalışmanın örneklemi Mersin sahil bandındaki Mersin Deniz Müzesi Park ve Rekreasyon Alanı'nı kullanan bireylerdir. Araştırma grubunu 2698 erkek ve 2645 kadın olmak üzere toplamda 5343 katılımcı oluşturmaktadır. Belirlenen park ve rekreasyon alanı, McKenzie ve diğ. (2006) tarafından geliştirilen“Toplulukları Oyun ve Rekreasyon Alanlarında Gözlemleme Sistemi- TORAGS)”(System for Observing Play and Recreation in Communities- SOPARC) aracıyla gözlemlenmiştir. Gözlem başlamadan önce 325 katılımcıyla pilot bir çalışma yapılarak gözlemciler arası güvenilirlik Kappa istatistiği ile test edilmiştir. Çalışmamızda hesaplanan kappa katsayıları, 0,81 den büyük olduğundan puanlayıcılar arasında çok iyi düzeyde uyum bulunmuştur. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS 22 istatistiksel paket program kullanılmıştır. Sonuçların yorumlanmasında frekans dağılımı ve ki-kare (χ²) tekniği kullanılmıştır. Park ve rekreasyon alanını kullanan bireylerin, cinsiyet, yaş, zaman dilimi, gün, katıldıkları etkinlik seviyesi ile spor kıyafet ve spor ayakkabı kullanımlarına göre anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine target field preferences of the individuals in park and recreation fields in terms of age, gender, day, time frame, physical activity level and their use of sports clothing and trainers. The sample of the study is individuals who used Mersin Naval Museum Park and Recreation Area at the seaside of Mersin. The research staff consists of 2698 men and 2645 women in total of 5343 participants. The park and recreation area has been observed by“System for Observing Play and Recreation in Communities - SOPARC”tool developed by McKenzie and others (2006). Reliability among observers has been tested by Kappa statistics by making a pilot study with 325 participants before the observation started. A good level harmony among the observers has been found since Kappa parameters calculated are over than 0,81. SPSS 22 statistical package program has been used in analysis of data in the study. Frequency distribution and chi-squared (χ²) test have been used in interpretation of research. It has been noted that there is a significant difference between gender, age, time frame, day, activity level of the individuals using park and recreation areas and their use of sports clothing and trainers.