Korkusu olan ve olmayan 3-6 yaş arası çocukların, anne baba tutumlarının ve anne baba kaygısının çocukların korkularına olan etkisinin incelenmesi
Investigating the effects of parents' attitudes and the anxiety of parents on children's fears of children between 3-6 years of age with and without fear
  1. Tez No: 454789
  2. Yazar: BURCU AY SOLMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Korku, Çocuklarda Korku, Anne Baba Tutumları, Ebeveynlerde Kaygı, Durumluk Sürekli Kaygı, Fear, Fear in childhood, Parent attitudes, Anxiety of Parents, State trait anxiety
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada korkusu olan ve olmayan 3-6 yaş arası çocukların anne ve baba tutumlarının ve anne babalarının kaygısının çocuklarının korkularına olan etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada 103 çocuk ve 103 çift anne baba ile çalışılmıştır. Demir ve Şendil (2008) tarafından geliştirilen Ebeveyn Tutum ölçeği, Öner ve Le Compte (1985) tarafından geliştirilen Durumluk, Sürekli Kaygı Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan demografik veri formu kullanılmıştır. Analizler sonucunda demokratik ve otoriter tutumların, sosyoekonomik düzey ve eğitim düzeyi ile anne-babanın çocukluk korkularının, çocuklardaki korkuyu yordadığı bulunmuştur. Elde edilen bulgular yapılan araştırmalarla tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine 3-6 years old children's parents attitudes and the effect of anxiety of parents towards fear of their children. In this research, relational screening model is used. In this study, 103 children and 103 parents joined.“Parent attitude scale”which is developed by Demir and Şendil in 2008,“State-trait anxiety inventory”, which is developed by Öner and Le Compte in 1985 and the demographic data form which formed by the researcher is used in order to gather data. According to the results of the analysis, democratic and authoritarian attitudes of parents, parent's childhood fears and their socio-economic levels are predicted the fear symptom of their children. The findings are discussed with supported researches and suggestions are given.