Travma sonrası hayata küsme bozukluğunun olumlu ve olumsuz ruh sağlığı üzerindeki etkisinde dünyaya ilişkin varsayımların aracılık etkisi
The mediating effect of world assumptions on the relationshi̇p between post-traumatic embitterment disorder and depression and pozitive and negative mental health
- Tez No: 454790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Travma sonrası hayata küsme bozukluğu, dünyaya ilişkin varsayımlar, depresyon, duygusal iyi oluş, yapısal eşitlik modellemesi, Post-traumatic embitterment disorder, world assumptions, emotional well-being and depression, structural equation model
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı, dünyaya ilişkin varsayımların travma sonrası hayata küsme bozukluğu ile olumlu ve olumsuz ruh sağlığı arasındaki ilişki üzerindeki aracılık etkisini genel popülasyonda incelemekti. Araştırmanın örneklemini yaşları 18 ile 74 arasında değişen toplam 262 kişi (101 erkek ve 161 kadın) oluşturmaktadır. Katılımcılar travma sonrası hayata küsme bozukluğu, dünyaya ilişkin varsayımlar, duygusal iyi oluş ve depresyon şiddetini değerlendiren öz-bildirim ölçekleri doldurdular. Yapısal eşitlik modeli analizleri, dünyaya ilişkin varsayımların, travma sonrası hayata küsme ve depresyon şiddeti arasındaki ilişkiye aracılık ettiğini ortaya koymuştur. Öngörüldüğü gibi, analizler, dünyaya ilişkin varsayımların travma sonrası hayata küsme ile duygusal iyi oluş arasındaki ilişki üzerinde bir aracılık etkisi olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, dünyaya ilişkin varsayımların ruh sağlığı üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bu nedenle, dünyaya ilişkin varsayımların psikoterapide önemle ele alınması gereken bir konu olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to examine the mediating effect of world assumptions on the relationship between the Post-Traumatic Embitterment Disorder and pozitive and negative mental health in general population. The sample of this research consists of totaly 262 individuals ( 101 men and 161 women) whose ages are ranging between 18 and 74. Participants completed self-report questionnaires that assessed post-traumatic embitterment disorder, world assumptions, emotional well-being and depression severity. Structural equation model analyses revealed that world assumptions mediate the relationship between post-traumatic embitterment and depression severity. As predicted, the analyses show that there is a mediating effect of world assumptions on the relationship between the post-traumatic embitterment and emotional well-being. According to the results of this study, world assumptions has a significant effect on mental health. For this reason, it is understood that world assumptions is a subject that should be taken seriously in psychotherapy.