Giydirme cephe sistemleri ve kaplama elemanlarının incelenmesi
Exami̇nati̇on of curtai̇n wall systems and coati̇ng elements
  1. Tez No: 454797
  2. Yazar: ABİT AĞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET METE TAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: giydirme cephe sistemi, kaplama elemanları, giydirme cephe tasarım kriterler, curtain wall system, coating elements, curtain wall design criteria
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Yapıyı dış koşullardan koruyan ve yapının bulunduğu bölgedeki diğer yapılardan ayırt edilmesini sağlayan yapı kabuğu, ister giydirme cephe sistemi ile inşa edilsin ister geleneksel yöntemlerle inşa edilsin birçok yapı bileşeni ve yapı elemanın bir araya gelmesi ile oluşur. Giydirme cephe sistemlerini oluşturan yapı bileşeni ve elemanları hangi malzemeden oluşursa oluşsun iç ortamda kullanıcı konforunu sağlayacak; deprem, rüzgâr, yangın gibi etkenlere karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanmalıdır. Isı, ses ve ışık geçişleri kullanıcı konforuna göre belirlenmelidir. Cephenin estetik olması da kullanıcı konforunu etkiler. Giydirme cephe sistemlerinin kullanıcı konforunu sağlaması için tasarım aşamasında bazı kararların alınması gerekir. Bu tasarım kararlarını almada tasarımcılara yardımcı olabilmek için bazı tasarım kriterleri belirlenmiş ve giydirme cephelerde kullanılan kaplama elemanların fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri tablolar yardımıyla anlatılmıştır. Bu çalışmada; günümüz yapılarında kullanılan giydirme cephe sistemlerinin ve kullanılan kaplama elemanlarının incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Structure crust which protects the structure from external conditions and allows the structure to be distinguished from other structures in the region consists of various structure components and structure elements regardless of its construction muthodology as curtain it is constructer by curtain wall system or traditional methods. No matter which material, used the structural components and elements forming the curtain wall system should be designed so as to ensure user comfort in interior environment and should be resistant against factors such as earthquake, wind and fire. Heat, sound and light passages should be determined according to user comfort. The façade being aesthetic also affects user comfort. The curtain wall system is used for ensuring user comfort. Some decisions need to be taken during design stage. İf some design criteria are determined so as to support designers the decision takip stage. Physical, chemical and mechanical properties of coating elements used in facades needed to be explained with the help of tables. In this study the aim is to examine the curtain wall systems and coating elements used in the structures today.