Beyaz yakalı çalışanların kendilerinde algıladıkları ego durumu ile yöneticilerinde algıladıkları ve bekledikleri ego durumları bağdaşımının (uyumunun)iş doyumları ile ilişkisi
Relationship between work satisfaction and perceived ego states of white-collar employees' and their perception and expectation of their supervisor's ego states
- Tez No: 454798
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR TINAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Transaksiyonel Analiz, Ego Durumları, İş Doyumu, Transactional Analysis, Ego States, Work-Satisfaction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada, beyaz yakalı çalışanların kendilerinde algıladıkları ego durumu ile yöneticilerinde algıladıkları ve bekledikleri ego durumları uyumunun iş doyumları ile ilişkisi olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma ilişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini, merkezi İstanbul'da bulunan ve üretim sektöründe yer alan firmalarda çalışan 298 beyaz yakalı çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada, Transaksiyonel Analiz Kuramı bağlamında Ego Durumları Ölçeği, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu katılımcılara dağıtılarak doldurmaları sağlanmıştır. Toplanan veriler SPSS ve Microsoft Office Excel programları aracılığı ile kodlanmış, Ki Kare Uyum İyiliği testi ve Bağımsız Gruplar t Testi teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; çalışanların kendilerinde algıladıkları, yöneticilerinde algıladıkları ve bekledikleri baskın ego durumlarının farklılık gösterdiği ve ego durumları arasında uyumsuzluk olduğu saptanmıştır. Çalışanların kendilerinde algıladıkları baskın ego durumu ile yöneticilerinde algıladıkları baskın ego durumunun aynı ya da farklı olması iş doyum düzeyinde bir farklılık göstermez iken, kendilerinde algıladıkları baskın ego durumu ile yöneticilerinde bekledikleri baskın ego durumu aynı olanların diğerlerine kıyasla iş doyum düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Beraberinde yöneticide algılanan baskın ego durumu ile onda beklenen baskın ego durumunun aynı olması halinde farklı olanlara kıyasla daha yüksek iş doyumuna rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to understand the correlation between the employee's ego states and their supervisor's and whether there is a link between ego states and work satisfaction. In this research, relational screening model is used. 298 white collar employees, who are based in Istanbul and have been working in the production sector, have been surveyed. The research uses a number of transactional analysis methods including ego states scale, Minnesota satisfaction questionnaire and a personal information questionnaire designed by the lead researcher. Survey results has been coded using SPSS and Excel programs. Fisher's exact chi-sqare test and independent samples t-test techniques have also been used in the analysis. This research indicated that there is a difference between the ego states of employees' and their perceived ego states of their supervisors. While this difference had no effect on the employees' work-satisfaction, we have found that if the ego states of employees and their expectation of their supervisors' ego states are similar, employees tend to have more work satisfaction. Similarly, if the perceived ego stated of the supervisor matches the ego state of the supervisor, work satisfaction tends to rise, compared with those who have a different ego state.