Mali tabloların konsolidasyonuna yönelik TMS ve TFRS lerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve konsolide finansal tabloların (TFRS 10) incelenmesine ilişkin örnek uygulamalar
Comparative analysis of TAS ve TFRS for consolidation of financial statements and model practices for analysis of standards for consolidated financial statements (TFRS 10)
  1. Tez No: 454818
  2. Yazar: GÖKAY YURDAKUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU İŞGÜDEN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konsolidasyon, TFRS 10 Konsolide Finansal Tablolar, Ana Ortaklık, Bağlı Ortaklık, Eliminasyon, Consolidation, TFRS 10 Consolidated Financial Statements, Parent Company, Subsidiary, Elimination
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Konsolide finansal tablolar, ayrı tüzel kişiliklere sahip olan ve bir şirketler grubunu oluşturan işletmelerin aktiflerinin, pasiflerinin, gelirlerinin, giderlerinin, özkaynaklarının ve nakit akışlarının ana şirketin finansal tabloları ile birleştirilmesi ile oluşturulan ve sanki tek bir işletmeye aitmiş gibi sunulan finansal tablolardır. Konsolide finansal tablolar sayesinde, yatırımcılar şirketler topluluğunun ekonomik, finansal yapısı ve faaliyet sonuçları hakkında bilgi sahibi olabilmektedir. Burada bir şirketi edinen yani satın alan işletmeye 'ana ortaklık', edinilen yani satın alınan işletmeye ise 'bağlı ortaklık' adı verilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye Finansal Raporlama Standardı 10 'Konsolide Finansal Tablolar Standardı' nı ayrıntılı bir şekilde incelemek, grup şirketlerinin kendi aralarında yapmış oldukları işlemlerin Konsolide finansal tablolara nasıl yansıdığını dikkate almak ve bu tablolarını ne şekilde düzenlendiği konusunda bilgi verilerek, uygulama örnekleri aracılığıyla bu standardı açıklamaktır. Ayrıca bu çalışmada, TFRS 10 standardı ile bu standarttan önce konsolidasyon konusunun ele alındığı Türkiye Muhasebe Standardı 27 Bireysel Finansal Tablolar ile konsolide finansal tablolar konusunda literatürde sıklıkla rastlanan 'şerefiye' kavramının ele alındığı Türkiye Finansal Raporlama Standardı 3 İşletme Birleşmeleri standardının TFRS 10 ile bağlantısı açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Consolidated financial statements are the financial tables that are formed by combining the assets, liabilities, incomes, expenses, equity and cash flows of the companies that have separate legal entities but forming a group of companies with the financial statements of the parent company and such financial statements are presented in a manner that they belong to a single company. Thanks to the consolidated financial statements, investors can have information about the economic, financial structure and operating results of the group of companies. Here, the acquiring company, i.e. the company purchasing the other, is called the 'parent company' and the acquired business is called the 'subsidiary'. This study aims to examine in detail the Turkish Financial Reporting Standard 10 'Consolidated Financial Statements Standards', to take into account how the group companies' transactions among themselves are reflected in the Consolidated Financial Statements and to explain these standards through applied practices by providing information on how these tables are composed. Besides, this study explains TFRS 10 standards and the connection between TFRS 10 and the Turkish Accounting Standard 27 Individual Financial Statements, which used to deal with the subject of consolidation before such standards, and the Turkish Financial Reporting Standard 3 Business Merger Standards, which discusses the concept of“goodwill”which is frequently encountered in the literature regarding consolidated financial statements.