Balıkesir ili yerel yöneticilerinin turizme ve Balıkesir turizm potansiyeline bakış açıları
Balikesiır local administrators tourism and Balıkesi̇r tourism potential perspective
  1. Tez No: 454819
  2. Yazar: OZAN KALAYCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİMAL YAKUT AYMANKUY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Turizm, İşletme, Public Administration, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm ve Yerel Yönetimler, Balıkesir Turizmi, Belediye Meclis Üyesi, Belediye Başkanı, Tourism and Local Governments, Balıkesir Tourism, Councilor, Mayor
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Turizm politikaları her ne kadar hükümetlerin programlarında tüm ülkeyi kapsayıcı genel değerlendirmelerle yer alsalar da bölgesel veya destinasyon odaklı politikaların oluşturulması ve bu sürece yerel yönetimlerin dahil edilmesi gerekmektedir. Yerel yönetimler bölgesel turizmin gelişimi, kaynakların sürdürülebilirliği ve toplumsal kabul'ün gerçekleşmesi noktasında önemli sorumluluklar ile karşı karşıyadırlar. Turizmi geliştirmeyi amaçlayan politikalar da destinasyonun özellikleri, yatırımlar, bölge halkının beklentileri, öncelikleri ve turizme yaklaşımları etkin bir turizm planlaması ve turizm politikalarının oluşturulması adına dikkat edilmesi gereken hususlardır. Bu noktada yerel yöneticilere önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Gerçekleştirilmesi planlanan veya amaçlanan turistik her türlü yatırımların destinasyona kazandırılması yerel yöneticilerin sorumluluğundadır. Yerel yöneticilerin destinasyonun yönetiminden sorumlu birimlerde görev almalarından kaynaklanan bu sorumluluklarının farkındalığı ve bilinçli yaklaşımları destinasyonun turizm potansiyelini doğrudan etkileyen bir faktör olarak etki göstermektedir. Bu nedenle yerel yöneticilerin turizm algıları ve turizme yaklaşımları önem arz etmektedir. Bu çalışma, ülkemizin önemli turistik merkezleri arasında yer alan Balıkesir'in, turizm pazarında daha iyi konuma gelebilmesi için yerel yönetimlere düşen görev ve sorumlulukların ortaya konması ve yerel yönetimlerin turizme katkı sağlama hevesi ve sorumluluk bilincinin ölçülmesi amacı ile hazırlanmıştır. Çalışma, 2014-2019 dönemlerinde görev yapmak üzere seçilmiş belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri nezdinde yürütülmüştür. Bu kapsamda toplam 20 olan ilçe belediyelerinden 17 tanesine anket yöntemi uygulanmış, üç belediye ise çeşitli sebeplerden dolayı anket uygulanamamıştır. Toplamda 15'i belediye başkanı ve 226'sı belediye meclis üyesi olmak üzere yerel yönetimlerde görev alan 241 yerel yönetim üyesine anket yöntemi uygulanarak genel turizm yaklaşımları ve Balıkesir turizmine bakış açıları ölçülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although tourism policies take place in government's programs with general assessment covering the entire country, regional or destination- oriented policies need to be constituted and local governments involved in this process. Local governments face with important responsibilities about the development of regional tourism, sustainability of resources and realization of social acceptance. Policies aimed at improving tourism are the features of destinations, investments, expectations of the local people, priorities and tourism approaches are points to take into consideration in order to create an effective tourism planning and tourism policies. At this point, local administrators have significant duties and responsibilities. It is the responsibility for the local administrators that all kinds of tourism investments planned to be realized or intended are brought to the destination. Local administrators' awareness of these responsibilities arising from their involvement in the departments responsible for the management of the destination and their conscious approaches are effective as a factor directly affecting tourism potential. For this reason, tourism perceptions of local managers and tourism approaches are important. This study has been prepared with the aim of determining the duties and responsibilities of Balıkesir, which located between the important tourism centers of our country's. Also, this study reveals the duties and responsibilities of local governments in order to get better position in the tourism market and measuring the enthusiasm and responsibility consciousness of local governments to contribute to tourism. The study was fulfilled with mayors and municipal councilors elected to serve in the period 2014-2019. In this context, 17 of the total of 20 district municipalities were surveyed and three municipalities were not surveyed because of various reasons. A total of 15 mayors and 226 councilors in local government, including 241 local government members have been surveyed and tried to measure general tourism approaches and aspects of Balıkesir tourism.