Afrika'da bir ulus-devlet inşa süreci: Zambiya ve Kenneth Kaunda
The process of building a nation-state in Africa: Zambia and Kenneth Kaunda
  1. Tez No: 454839
  2. Yazar: BETÜL ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANTÜRK CANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Zambiya, Afrika, Sömürge, Kenneth Kaunda, Zambia, Africa, Colonial, Kenneth Kaunda
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Avrupa için Coğrafi Keşifler, sadece mistik dünyalara ulaşmanın romantik bir macerası değil, aynı zamanda materyalist bir zenginliğin de temel anahtarıydı. Yüzlerce yıl süren savaşlar ve ağır siyasi krizlerden bunalan Avrupa, bu sorunları aşmanın yollarını aramış ve bunu da hem uzak doğu da hem de uzak batı da yeni dünyalar keşfederek çözüleceğine inanmıştır. İşte Afrika sömürgeciliği Batı'nın böyle bir arayışa başladığı dönemlerde ortaya çıkmıştır. Ümit Burnu'nu dolaşarak yeni dünyanın ve uzak doğunun gizemli zenginliklerine ulaşmak isteyen Batı, giriştiği emperyalist maceranın ilk aşamasında Kıtayı lojistik amaçlı basit bir durak olarak görmüştü. Ancak zaman geçtikçe Kara Kıta, Batı için basit bir durak olmaktan çıkmıştır. Sanayi Devrimiyle birlikte Batı için Afrika hem doğal hem de beşeri kaynaklar bakımından doğal bir sömürü alanı haline gelmiştir. Batı, Afrika'nın zenginliklerine beşeri ve doğal kaynaklarını büyük bir iştahla sömürerek işe başladı. Önce kölelik yoluyla ucuz insan gücüne, ardından da yer altı ve yer üstü kaynaklarına saldırdı. Bunu yaparken kendi içindeki rekabeti bütün acımasızlığıyla Kıtaya taşıdı. Yapay sınırlar ve uluslar kurdu. Böylece Afrika'nın bütün doğasında onarılmaz yaralar açtı. İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinde Kıta umutsuzca kendi kurtarıcılarını beklemekteydi. Kıtanın diğer siyasi coğrafyalarında olduğu gibi Zambiya'da sömürgeciliğin verdiği az gelişmişlikten kurtulmak ve modern uluslara dünyasında yerini almak için Kenneth David Kaunda gibi özgün bir lideri çıkarmıştır. İşte bu tez Afrika Kıtasının sömürgecilik dönemlerini ve daha sonra kurulmaya başlayan ulus devletlerini Zambiya ve Kenneth Kaunda örneğinden yola çıkarak incelemeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Geographic Discovery for Europe was not only a romantic adventure of reaching mystical worlds, but also a key to a materialist richness. Hundreds of years of war and heavy political crises have ensured that Europe will find ways to overcome these problems and solve it by discovering new worlds both in the far east and far west. Here, African colonialism emerged during the period when the West began such a search. The West, wandering around the Cape of Good Hope and seeking to reach the mysterious riches of the new world and faraway nature, saw the continent as a simple stop for logistics at the first stage of the imperialist adventure it embarked on. However, as time passes by, the Black Continent came out of being a simple stop for the West. With the Industrial Revolution, Africa for the West has become a natural exploitation area both in terms of natural and human resources. The West has begun to exploit its human and natural resources with great pitch into the riches of Africa. It first attacked cheap human power through slavery, then underground and above ground resources. In doing so, he carried the rivalry in itself to the end with all his ruthlessness. West established artificial borders and nations. Thus, Western made irrecoverable injuries in the whole nature of Africa. When the Second World War came to an end, the Continent was desperately waiting for its own liberators. As in other political geographies of the continent, Kenneth David Kaunda, a unique leader, has emerged to get rid of the underdevelopment of colonialism in Zambia and to take its place in the modern international world. This thesis is trying to examine the colonial periods of the African continent and the nation states that started to take shape, starting from the example of Zambia and Kenneth Kunda.