Füruzan'ın hikayelerinde kadınlar
Women in Furuzan's stories
  1. Tez No: 454838
  2. Yazar: ÖZLEM ALTIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Füruzan, Hikâye, Kadın, Kız Çocukları, Anne, Füruzan, Story, Woman, Girls, Mother
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmada, Çağdaş Türk edebiyatı hikâyecilerinden Füruzan'ın hikâyelerindeki kadın kahramanlar incelenmiştir. Yazarın hikâyelerinin hemen hepsinde kadınlar ve kız çocukları ana kahraman olarak karşımıza çıkar. Bunun yanında genel bir manzara içinde dahî kadın sorunlarına yer verilir. Bu sebeple Füruzan'ın hikâyelerindeki kadınların irdelenmesi gerektiğine karar verilmiş ve tez çalışması bu doğrultuda şekillenmiştir. ''Parasız Yatılı'', ''Kuşatma, ''Benim Sinemalarım'', ''Gül Mevsimidir'', ''Gecenin Öteki Yüzü'' ve ''Sevda Dolu Bir Yaz'' adlı hikâye kitaplarındaki kadınlar, tezin üçüncü bölümünde yaşları, maddi durumları, statüleri, çalışma durumları gibi çeşitli yönlerden incelenmiştir. Tezin bu bölümü, kadınların yaşları göz önünde bulundurularak beş başlıkta incelenmiş ve aynı yaş grubunda bulunan kadınlar ve kız çocukları da başka benzerlikler açısından gruplandırılmıştır. Tezde, hikâyelerde yer alan kadınlar tüm yönleriyle ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It this study, the women characters of Füruzan's stories has been studied within modern Turkish literature. Girls and adult womans are the main characters of the author. The stories not only consists of the womans stories but also includes their daily problems. Thus, it was decided to study on the women of Füruzans stories and the thesis has been shaped in this direction. The women in ''Parasız Yatılı'', ''Kuşatma, ''Benim Sinemalarım'', ''Gül Mevsimidir'', ''Gecenin Öteki Yüzü'' and ''Sevda Dolu Bir Yaz'' were studied in detail in terms of their age, financial, social and working status. This chapter of thesis was studied under five main titles according to the women's age. The women and the girls who are in the same age group were categorized by other similarities. All aspects of the women in these stories were tried to be included in the thesis.