Information sharing in mixed oligapolies
Karışık oligapollerde bilgi paylaşımı
  1. Tez No: 454848
  2. Yazar: SADIK HAZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADETTİN HALUK ÇİTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Karışık oligopol, bilgi paylaşımı, bilgi üretimi, Kamu firmaları, özel firmalar, Mixed oligopoly, information production, information sharing, share information, public firm, private firm
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Hem kamu hem de özel firmaları içeren karma oligopoller gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaygındır. Birçok sektörde devlete ait kamu firmaları ve özel firmalar birbirlerine karşı rekabet eder. Karma oligopollerde, kamu firmaları hem kendi kârını hem de sosyal refahı dikkate aldığı için sadece özel işletmeleri içeren oligopollerden farklıdır. Diğer bir taraftan, karma oligopollerle ilgili tartışmanın merkezinde rekabet halindeki firmaların belirsiz ortamlardaki stratejik davranışları vardır. Bu çalışmada, kamu ve özel sektör firmaları içeren karma oligopollerde maliyet belirsizliği karşısında bilgi üretme ve paylaşma durumlarında denge sonuçlarını analiz etmeyi amaçlamaktayız. Kamu ve özel sektörün, bilgi paylaşımında teşvikler olup olmadığı, saf stratejilerde denge sonuçlarının ortaya çıkıp çıkmadığı ve sosyal refahın firmaların bilgi paylaşım kararlarından nasıl etkilendiği cevaplamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mixed oligopolies involving both public and private firms are common in both developed and developing countries. In many sectors, state-owned public firms and private firms compete against each other. Mixed oligopolies differ from oligopolies involving only private firms in that public firms in mixed oligopolies take both its own profit and social welfare into account. Among other issues, a central debate on mixed oligopolies is the competing firms' strategic behaviors under uncertain environments. In this study, we aim to analyze equilibrium outcomes in mixed oligopolies when public and private firms can produce information and share information on uncertain cost. We attempt to answer whether public and private firms have incentives to share information, which equilibrium outcomes emerge, and how social welfare is affected by the information sharing decisions of firms.