Şehir merkezlerindeki alışveriş merkezlerinin park yeri politikaları
Park policies of shopping malls in the city center
- Tez No: 582896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADETTİN HALUK ÇİTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Parklanma, Belirsizlik, Talep Belirsizliği, Alışveriş Merkezleri, Sıkışıklık, Trafik, Karma Oligopol, Bilgi Paylaşımı, Bayesyen Oyun, Parking, Uncertainty, Demand Uncertainty, Shopping Malls, Congestion, Traffic, Mixed Oligopoly, Information Sharing, Bayesian Game
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Belirsizlik kavramının birçok ekonomik faaliyeti betimlemede anahtar role sahip olduğu bilinmektedir. Şehir merkezlerinde parklanma talebi; araç sahiplerinin davranışlarında belirsizlik, artan kentleşme ve yerel yönetimlerin artan kentleşmenin gerektirdiği yenilenme ihtiyaçlarını zamanında ya da yeteri kadar karşılayamaması ve benzeri nedenlere bağlı belirsizlik unsurları içermektedir. Şehir merkezlerinde parklanma piyasasını tanımlarken dikkate alınması gereken bir diğer etken; kârını maksimize etmek isteyen özel firmaların yanı sıra sosyal refahı maksimize etmeyi amaçlayan yerel yönetimlerin de bu piyasanın önemli oyuncularından olmasıdır. Bu nedenlerden dolayı şehir merkezlerindeki parklanma piyasaları, belirsiz talebin olduğu farklılaştırılmış karma oligopoller olarak ele alınabilir. Bu çalışma, parklanma piyasasını karma oligopol olarak ele alarak, belirsizliğin üstesinden gelmek için Bayesyen bir fiyat rekabeti oyunu önermekte ve firmaların bilgi paylaşımına yönelik teşviklerini incelemektedir. Modelde yerel yönetim ve özel firma olarak risk yansız iki firma vardır. Her iki firma da temsilci müşteriye, yatay olarak farklılaştırılmış parklanma hizmeti sunar. İki aşamalı oyunun ilk aşamasında firmalar ne kadar bilgiyi paylaşacaklarına karar verir; her bir firma başlangıçta belirsiz talep hakkında kesin olmayan gözleme sahiptir ve bu gözlemin ne kadarını rakip firma ile paylaşacağına karar verir. Oyunun ikinci aşamasında ise firmalar, ilk aşamada elde ettikleri toplam bilgiye dayanarak, park yeri fiyatlarını belirlerler. Analiz sonucunda, belirsiz talep hakkında sinyallerin kesinliğinin artması, özel firmanın beklenen kârını arttırırken sosyal refahta azalmaya neden olduğu gösterilmiştir. Oyunun Bayesyen Nash dengesinde yerel yönetim için hiç bilgi paylaşmamak baskın strateji iken, özel firmanın tüm bilgisini paylaşması baskın strateji olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is well known that the concept of uncertainty has a key role in describing many economic activities. Parking demand in city centers contains some uncertain features as a result of uncertainty in car owners' actions, rising urbanization and inadequacy of local governments to meet the needs for renovation lead by rising urbanization, etc. Another factor to be taken into account when identifying parking in city centers is that in addition to private firms aiming to maximize solely its own profit in the parking market, local governments maximizing social welfare are also important players in the same market. Therefore, the parking market in city centers can be modeled as mixed oligopolies with differentiated products under uncertain demand. This study models parking market as a mixed oligopoly market and analyzing firms' incentives to share information with each other in Bayes price competition game. In this model, there are two firms that are risk neutral: local government and private firm. Both of these firms provide horizontally differentiated parking services to the representative consumer. In the first stage of the two-stage game, the firms decide on how much information to share; each firm initially has imprecise observation about the uncertain demand and decides on how much of this observation that it will share with the rival firm. In the second stage, firms, based on all received information in the first period, determine parking lot prices. In the analysis, we show that the rise in the precision of signals about the uncertain demand intercept decreases social welfare, whereas it increases the profit of the private firm. In the Bayesian Nash equilibrium of the game, while no pooling is a dominant strategy for local government, the dominant strategy for the private firm is complete pooling.