Workforce entry conditions and job satisfaction
İşgücüne giriş koşulları ve iş tatmini
  1. Tez No: 454847
  2. Yazar: NAZİRE BEĞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADETTİN HALUK ÇİTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: iş doyumu, İşsizlik, Panel veri modeller, Job satisfaction, unemployment, panel data models
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
İş tatmini bireylerin refahı üzerinde belirleyici bir role sahiptir ve tüketim faaliyetleri, iş davranışı, yatırımlarda risk alma gibi birçok önemli ekonomik kararları etkileyen önemli bir faktör olarak görülmektedir. Literatürde, meslek ve bireylerin özelliklerini kullanarak iş tatmininde meydana gelen değişimi açıklayan çok fazla çalışma yapılmıştır. Fakat, makroekonomik koşulların (işe giriş yılındaki işsizlik oranının) iş tatmini üzerindeki etkisi hakkında çok az çalışma bulunmaktadır. Bu tezin amacı çalışanların işgücüne katıldığı zamanda mevcut ekonomik koşullar ile iş tatmini arasındaki ilişkiyi incelemektir. Özellikle, işgücüne giriş koşullarının tamgün çalışan lisans derecesine sahip İngiliz çalışanların iş tatmini üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olup olmadığını araştırılmasını amaçlamaktayız. İngiliz hanehalkı panel anketinin 18 yıllık verisi kullanılarak havuzlanmış sıradan enküçük kareler yöntemi ile tahmin yapılmıştır. Ayrıca sonuçların doğruluğu sabit etkiler ve sıralı probit tahmin yöntemleri kullanılarak desteklenmiştir. İşe giriş yılındaki işsizlik oranı ile iş tatmini arasındaki ilişki kullanılan tüm metodlarda negatif ve yüzde bir seviyesinde anlamlı bulunmuştur. Mesleki ve endüstri farklılıklar, yaş, cinsiyet ve gelir gibi iş tatminini etkileyen önemli faktörler kontrol altına alındığında bile ilişki negatif etksini ve anlamlılığını korumaktadır. Sonuçlar, işsizlik oranı yüksek olduğunda işgücüne katılan bireylerin ilerki yıllarda, işsizlik oranı düşük olduğu zaman işgücüne katılan bireylerin sahip oldukları iş tatminine kıyasla işlerinden daha az memnuniyet duyduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Job satisfaction has a determining role on subjective well-being and it is considered as an important factor for many significant economic judgments, like expenditure activities, work behavior, risk-taking in investment. In literature, there is extensive research on the effects of job and individual characteristics on job satisfaction. However, there is very little research on the effects of macroeconomic conditions (work entry unemployment rate) on job satisfaction. The purpose of this dissertation is to study the relation between work entry economic conditions and job satisfaction. Specifically, we aim to analyze whether work entry conditions have permanent effects on job satisfaction of working full time British employees with college degree. Pooled Ordinary Least Squares method is applied to eighteen waves of the British Household Panel Survey. In order to check robustness of the established results, we also use Fixed Effect and Ordered Probit Estimation techniques. The results of relationship between work entry unemployment rate and job satisfaction is found negatively statistically significant at ρ=.01 level in all methods. Even controlling for important factors on job satisfaction, such as industry and occupation differences, age, gender and income, the negative and significant effect of work entry conditions on job satisfaction continues to survive. The established results indicate that people who entered workforce when unemployment rate is high has less job satisfaction even in later ages compared to the ones who entered workforce when unemployment rate is lower.