Karamanlıca 'Tarih-i Osmani' metninin incelemesi
An examination of the Karaman Turkish text: Tarih-i Osmani
- Tez No: 454860
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM YILMAZ ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Karamanlılar, Karamanlı Türkçesi, Tarih-i Osmani, Soullidis Efendi, Karamanlides, Karamanlı Turkish, Tarih-i Osmani, Soullidis Efendi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 602
Özet
Nikolaos Theologidis Soullidis Efendi'nin Tarih-i Osmani adlı eserinin incelendiği bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Giriş başlığını taşıyan birinci bölümde Karamanlılar, Karamanlı Türkçesi ve edebiyatı hakkında bilgi verilmiştir. Bunun yanı sıra Karamanlı Türkçesi üzerine önceden yapılan çalışmaların genel değerlendirmesi ile birlikte Karamanlı Türkçesi eserlerinde tarih yazıcılığı ele alınmıştır. İkinci bölümde yazarın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş ve Tarih-i Osmani ile ilgili kısa bir özet verildikten sonra eserin dil bilgisel incelemesi yapılmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümü transkripsiyonlu metinden oluşmaktadır. Dördüncü bölümde sözlük ve dizin verildikten sonra sonuç kısmında çalışmanın önemine değinilmiş ve ortaya konulan bilgiler tartışmaya açılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we examine the work of Nikolaos Theologidis Soullidis's titled Tarih-i Osmani (History of Ottomans). This study consist of five chapters. The first section named as introduction we give information about Karamanlides, Karamanlı Turkish and literature. Besides, there is a general evaluation of previous works about Karamanlı literature with a special focus on history writing. In the second part we give information about the life and the works of author. Also, a short summary of Tarih-i Osmani is given and the linguistic examination of the book is done. The third part of this study is the transcription of the text of Tarih-i Osmani. In the forth part, the glossary and index of Tarih-i Osmani is given. After that we discuss the informations which has emerged from this study in conclusion.