Türkiye'de futbol alanında farklı eyleyenler: Çeviri ve çevirmenin rolü
Different actors in the football field in Turkey:The role of the translation and the translator
- Tez No: 454859
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE BOGENÇ DEMİREL, DR. PINAR GÜZELYÜREK ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
- Anahtar Kelimeler: Alan, oyun, eyleyen, futbol, illusio, konum alma, konumlanma, habitus, küreselleşme, popüler kültür, çeviri, tercüman, ilişkisellik, field, game, actors, football, illusio, location, positioning, habitus, globalization, popular culture, translation, translator, relationally
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık (Fransızca) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışmamızda, küresel dünyamızın en çok ilgi gören spor dallarından olan futbol ve alanı Bourdieu'nün habitus, alan, oyun, konum alma, konumlanma ve ilişkisellik kavramları özelinde incelenmiştir. Çatı olarak aldığımız bu temel kavramları Boniface'ın futbol ve küreselleşme alanında yapmış olduğu çalışmalar ile çerçevelendirilerek eyleyenler belirlenmiştir. Alanda yer alan eyleyenlerden çevirmenlerin sahip oldukları rolleri ve sorumlulukları değerlendirilmiştir. Alanda yaşanan değişim, gelişim ve evrim bir bütün olarak incelenmiştir. Oyunun tarihsel dönüşüm sürecinde alana dâhil olan eyleyenlerin rolleri, konumu ve sorumlulukları üzerine saptamalarda bulunulmuş ve oyunun dönüşümü popüler kültür kavramıyla birlikte ilişkisellik bütününde incelenmiştir. Alanda yaşanan ekonomik gelişmeler üzerine saptamalar yapılmıştır. Sorunsalımızın temelini oluşturan çeviri ve çevirmenin futbol alanındaki rolü, sahip oldukları sorumluluklar, konum almaları üzerine saptamalarda bulunulmuştur. Alanda yer alan farklı profesyoneller ile görüşülmüş; gözlemlenen, belirlenen değişimler birlikte değerlendirilmiştir. Futbol alanına, Pascal Boniface'ın futbol ve küreselleşme alanında yaptığı çalışmalardan yararlanılarak küreselleşme çerçevesinde de bakılmış ve alandaki değişimlere etki eden yasalar ve kurallar incelenmiştir. İncelenen kurallar ve yasalardaki değişimler neticesinde Bosman Kuralları olarak bilinen kuralların alana olan etkileri değerlendirilmiştir. Küreselleşmenin etkisiyle oluşan yeni futbol dili üzerine araştırmalar yapılmış ve futbolun dilinde yaşanan değişimler saptanmıştır. Eyleyenlerin futbolun küreselleşme sürecinde hangi evrelerden geçerek alana dâhil oldukları tespit edilmiş, böylece aktörlerin alandaki konumları, rolleri ve sorumluluklar belirlenmiştir. Alanda yaşanan gelişmeler yerel ve uluslararası anlamda karşılaştırılarak değerlendirilmiş ve futbol tercümanlığı mesleğinin ülkemizdeki rol ve sorumluluklarının Avrupa ülkelerine göre farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Football does not have an official history, even though it has garnered attention since the first time it was played. Football has been the subject of many different forms of research because of its popularity and dynamic nature. In our research, we will focus on the factors that caused the popularization of football, within the context of global development. In this project, the sociological, technological and economic aspects in the field will be examined. Our research will be examined through the sociological theory of Pierre Bourdieu regarding habitus, field, game, positioning, location, and relationally. Pascale Boniface's work regarding the effects of globalization on football will also be examined. Additionally, we will outline the roles, positions and responsibilities of the actors that were involved throughout the development of the game. Football's development will be researched within its relationship with popular culture and the economy. The responsibility and the crucial position of the translator throughout the process of translation will be examined. We interviewed several professionals in the field to determine our results. Consequently, the changes are evaluated in conjunction with the actors mentioned. The rules and laws that affected these developments are also examined. As a result of this research, the effects of the Bosman Ruling are taken into account. In the end, we determined that the process of globalization significantly altered the roles and responsibilities of the actors involved. We researched the newly formed language, which emerged as a result of globalization and we discovered a discrepancy in football language. Ultimately, the occupation of 'football translator', in regards to role and responsibility, is different from its counterpart in Europe.