Konjoktürel dalgalanma modelleri bağlamında yeni monetarist yaklaşımın MS-VAR modeli ile analizi
An analysis of new monetarist approach in the context of business cycle fluctuation models with MS-VAR model
- Tez No: 454869
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE BİLDİRİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Markov-Switching Modeli, Finansal Koşullar Endeksi, Yeni Monetarizm, Phillips Eğrisi, Markov-Switching Model, Financial Conditions Index, New Monetarism, Phillips Curve
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Ekonomik krizlerin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri olumsuz olarak etkilemesi, krizlerin ülkeler arasında yayılım göstermesi nedeniyle ekonomik konjonktürün hangi rejimde olduğunun tahmin edilmesi önem kazanmıştır. Bu çalışma, konjonktürel dalgaların tespitine yönelik literatürü, Yeni Monetarist likidite kavramlarını eklemlendirerek geliştirmeyi amaçlamaktadır. Finansal koşullar endeksi (NFCI), sanayi üretim endeksi, işsizlik oranı ve tüketici fiyat endeksi aracılığı ile iki farklı model analiz edilmiştir. Bu anlamda, ABD ve Türkiye için Yeni Monetarist okul çerçevesinde finansal piyasa likiditesi ve makroekonomik değişkenler arasında tutarlı bir ilişkinin varlığı irdelenmiştir. Bulgular yukarıda bahsedilen değişkenler arasındaki ilişkinin açıklanmasında doğrusal olmayan yöntemlerin daha başarılı olduğunu işaret ettiğinden Markov rejim değişimi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ABD ekonomisi MSIAH(2)-VAR(9), Türkiye ekonomisi ise MSIAH(3)-VAR(9) modeli ile karakterize edilmektedir. Modeller dikkate alındığında, finansal piyasa likiditesinin makroekonomik değişkenler üzerinde etkili olabildiği gözlemlenmektedir. NFCI ile sanayi üretim endeksi verilerinin kriz dönemlerindeki korelasyonunun yüksek olduğu göz çarpmaktadır. Bu anlamda kriz dönemlerinde Keynesyen ekoldeki“parasal etkinsizlik”tezinin tersine, piyasada geniş anlamda bir parasal gevşemenin sağlanmasının firma iflaslarının önüne geçilmesini sağlayacağı ve firmaları üretime teşvik edeceği tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the negative effects of the economic crises over developed and developing countries and the contagion effects of it among countries, estimating the current regime of the economic cycle has become more important. This study aims to extend the literature for the detection of economic cycles by adding New Monetarist liquidity concepts. Three different models were analyzed by means of financial conditions index (NFCI), industrial production index, unemployment rate and consumer price index. In this sense, the existence of a consistent relationship between financial market liquidity and macroeconomic variables is discussed under the framework of New Monetarism for the USA and Turkey. Markov regime switching model is preferred since the results indicate that nonlinear models are more successful in explaining the relationship between the abovementioned variables. According to the results obtained, American economy is characterised by MSIAH(2)-VAR(9) model and Turkish economy is characterised by MSIAH(3)-VAR(9) model. When model results are taken into account, it is observed that the financial market liquidity may have an effect on macroeconomic variables. The correlation coefficient between NFCI and industrial production index is high in the crisis periods. In this sense, on contrary to the“monetary ineffectiveness”thesis in the Keynesian school, in the crisis period, it is predicted that monetary easing in a broad sense will help to prevent firm bankruptcy and encourage firms to production in crisis period.