Politika ve ekonomi ilişkisi: Türkiye'de politik konjonktürel dalgalanmalar ve ekonomik oy verme
Relationship of politics and economics: Political business cycle and economic voting
  1. Tez No: 163125
  2. Yazar: ŞENNUR SEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECAT BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Politik Ekonomi, Politik Konjonktürel Dalgalanmalar, Ekonomik Oy Verme, Türkiye
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
11 DOKTORA TEZ ÖZÜ POLİTİKA VE EKONOMİ İLİŞKİSİ : POLİTİK KONJONKTÜREL DALGALANMALAR VE EKONOMİK OY VERME Şennur Sezgin İktisat Anabilim Dalı Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Şubat 2005 Danışman: Prof. Dr. C. Necat Berberoğlu Bu tez iki konuyu ele almaktadır. Bunlardan birisi politik konjonktürel dalgalanmalar, diğeri ise ekonomik oy verme teorisidir. Bu konular madalyonun farklı iki yüzünü temsil etmektedir ve politik ekonomide birbiriyle bağlantılı olmasına rağmen, genellikle ayrı ayrı ele alınırlar. Politik konjonktürel dalgalanmalar teorisi iktidar partilerinin yeniden seçilebilmek için ekonomiyi kendi çıkarları doğrultusunda nasıl manipüle ettiklerini analiz eder. Ekonomik oy verme teorisi ise bu olayda madalyonun diğer tarafıdır ve ekonomik koşulların seçmen tercihlerini nasıl etkilediği üzerinde durur. Tezin birinci bölümünde, politik ekonomik, sistemin tarihsel gelişimi anlatıldıktan sonra, politik ekonominin teorik kökenleri ele alınmıştır. Politik ekonomik modellerin işleyişi kısaca ele alındıktan sonra, bu sistemde yer alan aktörler (seçmenler, hükümet, siyasi partiler vs.) analitik olarak irdelenmiştir. İkinci bölümde ise, politik ekonomik sistemin arz yönlü yaklaşımlarından politik konjonktürel dalgalanma modelleri üzerinde durulmuştur. Bu modeller fırsatçı politik konjonktürel dalgalanmalar, partizan politik konjonktürel dalgalanmalar, rasyonel fırsatçı politik konjonktürel dalgalanmalar ve rasyonel partizan politik konjonktürel dalgalanmalar olmak üzere dört modelden oluşmaktadır. Bu dört model ve varsayımları açıklandıktan sonra bu modellerle ilgili yapılmış olan ampirik çalışmalar gözden geçirilmiştir. Yine ikinci bölümde seçmen tercihleri ile ekonomik koşullar arasındaki ilişkinin teorik temelleri incelenmiştir (economic voting). Seçmenler hükümetin popülerliğini değerlendirirken veya oy kullanırken ekonomik koşullardan etkilenip, etkilenmediği ile ilgili ödül/ceza hipotezi, müvekkil hipotezi gibi yaklaşımlar ve bunlarla ilgili yapılan ampirik çalışmalar analitik olarak ortaya konmuşturIll Üçüncü bölümde, ilk olarak Türkiye'nin politik-ekonomik sistemi incelenmiştir. Daha sonra Türkiye'de ekonomik göstergelerin seçimler nedeniyle manipule edilip edilmediği, 1950-2003 yılları arasında regresyon analizleri ile test edilmiştir. Politik konjonktürel dalgalanmaların tespiti amacıyla ayrıca 1986-2003 yılları arasında çeyrek dönemlik verilerle tahmin yapılmıştır. Bu bölümün ikinci kısmında, bu kez, ekonomik koşulların seçmenin kararını etkileyip, etkilemediği ampirik olarak test edilmiştir. Bu amaçla hem anket sonuçlarına dayanan regresyon tahminleri hem de gerçek seçim sonuçlarına dayanan tahminler yapılmıştır. Bu tez çalışması göstermektedir ki 1950-2003 yıllan arasında Türkiye'de politik konjonktürel dalgalanmalar söz konusudur. Politika çıktılarına göre yapılan analizde ekonomik büyümenin seçimlerden olumsuz etkilendiği saptanmıştır. Politika araçlarına göre yapılan analizde ise, kamu harcamalarının seçim dönemlerinde arttığı, bütçe açıklarının da büyüdüğü tespit edilmiştir. Sektörler itibariyle yapılan analizde ise, seçimlerden sadece tarım kesiminin etkilendiği görülmüştür. Popülerlik fonksiyonu ile ilgili anket verilerine dayanarak yapılan analizde ekonomik koşulların hükümetin popülerliğini etkilediği tespit edilmiştir. İktidar partisinin popülerliğini enflasyon bir dönem gecikme ile olumsuz yönde etkilerken, büyüme dört dönem gecikme ile pozitif etkilemektedir. Ekonomik oy verme ile ilgili olarak 1950-2003 dönemini ele alan gerçek seçim sonuçlarıyla yapılan analizde ise, sağ partilerin oylarını ekonomik değişkenlerden sadece enflasyonun olumlu etkilediği görülmüştür. Ekonomi dışı değişken olarak, iktidarda bulunma negatif etkilemektedir. Sol partilerin oylarının ise ekonomik değişkenlerden etkilenmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
iv ABSTRACT RELATIONSHIP OF POLITICS AND ECONOMICS: POLITICAL BUSINESS CYCLE AND ECONOMIC VOTING Şennur Sezgin Economics Anadolu University, Graduate School of Social Sciences, February, 2005 Supervisor: Prof. Dr. C. Necat Berberoğlu This thesis focuses on two subjects. These are political business cycle and economic theories of voting. They represent two sides of the medallion. Although they are being inter-related in political economy, they usually dealt with separately. Political business cycle (PBC) examines how governments try to influence economic condition in order to enhance their chances of being re-elected. On the other hand, economic theories of voting analyses how voters respond to economic conditions when electing governments. The thesis starts with definition and history of political economy and its theoretical bases. The models used in the political economy briefly reviewed, and also the role of actors in the political economy (voters, government, political parties, ete.) analytically described. hı the second chapter, theory of political business cycle (PBC) has intensively characterised considering supply-side models of political economy. These models are opportunistic political business cycle, rational opportunistic political business cycle, partisan political business cycle and rational partisan political business cycle. After explaining the models, previous empirical evidence reviewed. Second chapter also deals with theories of economic voting which shows relationship between voters choice and economic condition. This theory covers reward/punished hypothesis, cliental hypothesis ete. Previous empirical evidence of economic voting has also explained. Third chapter applies to Turkey. in the first part of this chapter, Turkish political- economic system narrated. Furthermore, existence of PBC in Turkey tested with an annual data for the period of 1950-2003 and quarterly data between 1986 and 2003.V Second part of this chapter devoted to empirical analysis of economic voting in Turkey. For this analysis survey data and election results are used. This thesis concluded that, between 1950 and 2003, there is PBC in Turkey. Analysis with policy outcomes, economic growth is negatively affected by election. The analysis with policy tools showed that elections period causes higher public expenditure and larger budget deficits. Moreover, agricultural sector is affected by election. On the other hand voters consider economic condition when they vote. Analysis with popularity function using survey data has demonstrated that economic conditions have important impacts on government popularity. Inflation has negative impact on incumbent governments. However, economic growth helps government popularity with a longer lag. Analysis with election results showed that while vote of right wing parties has affected from economic conditions, leftist parties vote determined by other factors. Keyvvords: Political Economy, Political Business Cycle, Economic Voting, Turkey.