Some suggested practices to develop speaking skills and communicative competence of B1 level EFL learners at tertiary level
Yükseköğretim B1 düzeyinde YDİ öğrenenlerin konuşma becerileri ve iletişimsel yeterliklerini geliştirmek için önerilen bazı uygulamalar
- Tez No: 454946
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF SARIÇOBAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: iletişimsel yeterlik, AOÖÇ (Avrupa Ortak Ölçüt Çerçevesi), Avrupa Konseyi, YDİ (Yabancı Dil olarak İngilizce), İhtiyaç Analizi, ‗yapabilirlik' tanımlayıcıları, motive olmuş, etkin katılım, communicative competence, CEFR, the Council of Europe, EFL, Needs Analysis, ‗can do' descriptors, motivated, active participation
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Tüm dünyadaki insanların, İngilizceyi doğru ve akıcı kullanmaları yönüyle iletişimsel becerilerinin yanı sıra konuşma kabiliyetlerinin de gelişmesi, Avrupa Birliği ülkelerinde AOÖÇ'nin (Avrupa Ortak Ölçüt Çerçevesi) formüle edilip şekil verilmesiyle hatırı sayılır derecede önem kazanmıştır. AOÖÇ ve onun dil öğretim ve öğrenimine getirdiği kriterler, Türk dilbilimci ve otoriteleri tarafından bu alanın temel taşları olarak kabul edilmişlerdir. Avrupa Konseyi, AOÖÇ'nin gelişmesiyle birlikte Avrupa ülkelerinin çok yakın ilişkileri ve üye ülkelerin de sosyal ve kültürel yönden işbirliğine gitmeleri sonucu tüm kültürel değerlerine kucak açma noktasına geldi. Bunu yaparken birliğin temel dayanak noktası, çok kültürlü ve çok dilli bir birliktelik vasıtasıyla kültürel farklılıklara karşı gelişen karşılıklı anlayış ve hoşgörü olmuştur. Bu çalışma, B1 düzeyindeki üniversite öğrencilerinin iletişimsel yeterliklerini ve buna bağlı olarak da diğer kültürlere karşı hoşgörülerini artırabilmelerine dönük bazı AOÖÇ temelli uygulamalar geliştirmeyi amaç edinmiştir. Bu uygulamaların tasarımından önce B1 düzeyi 'yapabilirlik' tanımlayıcları vasıtasıyla bir İhtiyaç Analizi anketi hazırlanmıştır. Böylece, eğitim sürecinde hangi konuların seçileceğini belirleyen araştırmacı, anketin sonuçlarının da yardımıyla uygulamaları geliştirmiştir. İyileştirme sürecinde 44 öğrenci bulunuyordu ve bunların 25'ine, deney grubunda oldukları için söz konusu çalışmalar uygulanmıştır. Öbür 19 öğrenci ise kontrol grubunda olup kendilerine bu aktiviteler uygulanmamıştır. Uygulama süreci 5 hafta sürmüş olup çalışmaların öncesi ve sonrasında tüm öğrencilere öntest ve sontest yapılmıştır. Bu testlerin sonuçları, AOÖÇ temelli uygulamaları içeren iyileştirme sürecinin öğrencilere ait konuşma yeteneklerini ve iletişimsel yeterliklerini geliştirdiğini göstermişlerdir. Ayrıca, iletişimsel yeterliğe odaklı bu türden etkinliklerin, derse odaklanma ve gönüllü olarak derse katılımları konusunda öğrenciye katkı sağladığı anlaşılmıştır. Araştırmacının, mülakatlar vasıtasıyla elde ettiği nitel verilerin değerlendirmesi de göstermiştir ki, öğrenciler sınıf ortamında mutlu ve kendinden emin hissettiklerinde derse etkin katılımla ilgili daha fazla motive olabiliyorlar.
Özet (Çeviri)
The progress of the communicative competences as well as the speaking abilities of people all around the world in terms of the correct and fluent use of English have gained a considerable amount of importance since the formulation and formation of the CEFR within the European Union countries. The CEFR as well as the criteria it has brought to the process of language teaching and learning have been accepted as one of the corner stones in this field by Turkish linguists and authorities as well. With the development of the CEFR, the Council of Europe promoted to embosom all the cultural values of the European countries through a very close relation and cooperation of the members in terms of their social and cultural capacites. While doing so, the main anchor for the union has been the mutual understanding and tolerance for the otherness of the cultures by means of multicultural and multilingual togetherness. This study has aimed to develop some CEFR-based speaking practices for the B1 level Turkish EFL university students so that they could enhance their communicative competence and consequently their tolerance for other cultures. Prior to the design of these practices, a Needs Analysis questionnaire was prepared with the help of the B1 level 'can do' descriptors. Thus, the practices have been developed considering the results of the questionnaire that helped the researcher specify which of the subjects to choose for the training process. In the implementation phase the practices were applied on 44 students, the 25 of whom were the Experimental Group and the 19 were the Control Group. The process lasted for five weeks and both before and after this treatment process the Pre and Posttests were applied on these students. The results of these tests indicated that the treatment process including the CEFR-based practices has been useful to develop the speaking skills and the communicative competence of the students. In addition, it has been understood that the kind of activities centering communicative competence help students focus on the point and have fun while participating the class actively and voluntarily. The assessment of the qualitative data that the researcher has provided by way of the interviews indicates that students are motivated much more for active participation to the lesson when they feel happy and confident in the class.