Yenidoğan yoğun bakım hemşirelerinin, fizyolojik sarılıklı bebeklerin ve annelerinin bakım gereksinimlerine yönelik bilgi düzeyleri ve etkileyen faktörler
Knowledge level of neonatal intensive-care nurses on the care requirements of babies with physiological jaundice and their mothers and factors affecting nurses' knowledge
  1. Tez No: 454966
  2. Yazar: BUŞRA YALANIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY GÖRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Fizyolojik sarılık, bilgi düzeyi, yenidoğan, yoğun bakım, hemşire, Physiological jaundice, knowledge level, newborn, intensive care, nurse
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Araştırma, yenidoğan yoğun bakım hemşirelerinin fizyolojik sarılıklı bebeklerin ve annelerinin bakım gereksinimlerine yönelik bilgi düzeyleri ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini Grup Florence Nightingale Hastanelerinde Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde çalışan hemşireler, örneklemi ise araştırmanın yapıldığı tarihlerde araştırmayı kabul eden ve ulaşılabilen 40 hemşire oluşturdu. Kurum izni ve etik kurul onayı alındı. Veriler anket formu ile toplandı. SPSS 16.0 programında değerlendirildi. Bulgular: Hemşirelerin demografik özellikleri incelendiğinde; %52,5'i 25 yaş altında, %57,5'i lisans mezunu, %47,5'i 2-5 yıl arasında çalışmakta ve %87,5'inin bekar olduğu belirlendi. Hemşirelerin sarılık bilgi düzeyi toplam tam puanı 25, ortalamaları 16,08±3,23, anne bakımı tam puanı 13, ortalamaları 12,80±0,51 ve toplam bilgi düzeyi tam puanı 38, ortalamalarının 28,87±3,36 olduğu belirlendi. Hemşirelerin toplam bilgi formundan en düşük aldıkları puan fototerapi uygulamaları ve fizyolojik sarılıklı bebeklerdeki günlük öğün sayısıydı. Hemşirelerin demografik özellikleri ile sarılık bilgi düzeyi ve toplam bilgi düzeyi puan ortalamaları karşılaştırıldığında; 25 yaş ve üzeri, evli, 6-10 yıl arası çalışan hemşirelerin puanlarının diğer hemşirelere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi (p0,05). Sonuç: Yoğun bakım alanında 6-10 yıl arası çalışan, 25 yaş ve üzeri olan hemşirelerin hem sarılık hem de anne bakımı bilgi düzeylerinin yüksek olduğu, evli hemşirelerin sarılık bilgi düzeyinin bekarlara göre daha yüksek olduğu belirlendi. Hemşirelerin fizyolojik sarılık tanısı alan bebeğe uygulanan hemşirelik girişimlerini, fototerapinin uygulanışı ve tedavide oluşabilecek komplikasyonlar ile bilgi gereksinimleri olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: The study has been designed to be descriptive in order to determine the knowledge level of neonatal intensive-care nurses on care requirements of babies with physiological jaundice and their mothers as well as the factors affecting nurses' level of knowledge. Methods: The universe of the survey includes nurses working in the Neonatal Intensive-Care Units of Group Florence Nightingale Hospitals, while the sample comprises of 40 nurses who were available and agreed to participate at the time of the survey. Permits from the institution and approval of the ethics committee were obtained. Data were collected through a questionnaire, which were analyzed by SPSS 16.0 software. Findings: Considering the demographic characteristics of the nurses, 52.5% of them were under the age of 25; 57.5% were bachelor's degree graduates; 47.5% had a work experience of 2-5 years; and 87.5% were single. Nurses' knowledge level of jaundice total full score was found to be 25, with an average of 16.08 ± 3.23, care for mother full score 13, with an average of 12.80 ± 0.51, and the total knowledge level full score 38, with an average of 28.87 ± 3.36. The nurses received their lowest scores in phototherapy applications and the number of daily meals for babies with physiological jaundice. When the demographic characteristics of nurses and their averages of total knowledge level scores were compared, the scores of nurses who were 25 or older, married, with a work experience of 6-10 years were found to be significantly higher (p0.05). Result: Nurses who had a work experience of 6-10 years, and were 25 or older, were found to have higher levels of knowledge on both jaundice and care for mothers, while married nurses were found to have higher level of knowledge on jaundice vis-a-vis single ones. The study has revealed that nurses lack some knowledge related to nursing interventions applied to infants with physiological jaundice, implementation of phototherapy, and complications that may arise during treatment.