Aile sağlığı merkezinde görev yapan aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının organ nakli ve bağışına yönelik bilgi düşünce ve tutumlarının belirlenmesi
Serve determination of family physicians of family health at family health center and element information thoughts and attitudes toward organ transplant and donation to
  1. Tez No: 455021
  2. Yazar: YUDUM KUBAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ATA BOZOKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Organ Bağışı, Organ Nakli, Aile Hekimi, Aile Sağlığı Elemanı, Organ Donation, Organ Transplantation, Family Physicians, Family Health Element
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Amaç: Bu araştırma, Aile hekimi ve Aile Sağlığı Elemanlarının organ nakli ve bağışına yönelik bilgi, düşünce ve tutumlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırma; İstanbul, Kâğıthane ve Sarıyer ilçesinde yapılmıştır. Araştırmanın evreni, bu illerde bulunan Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanları olup toplam 391 kişiden (48 erkek, 141 kadın) oluşmuştur. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Gruplu değişkenler arasındaki ilişki ki-kare analizi ile test edilmiştir. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Tek yönlü (One way) Anova testi kullanılmıştır. Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda sağlık elemanlarının organ nakli ve bağışına genel bakış değişkenine göre katılımcıların 154'ü (%81,5) Destekliyorum, 29'u (%15,3) Kararsızım, 6'sı (%3,2) Desteklemiyorum olarak dağılmaktadır. Sağlık elemanlarının ülkemizdeki organ nakli ile ilgili yasanın okunma durumu değişkenine göre 55'i (%29,1) evet, 134'ü (%70,9) hayır olarak dağılmaktadır. Sağlık elemanlarının organ bağışı yapma düşüncesi değişkenine göre 2'si (%1,1) Kesinlikle düşünmem, 5'i (%2,6) Düşünmem, 54'ü (%28,6) Kararsızım, 98'i (%51,9) Düşünürüm, 30'u (%15,9) Kesinlikle düşünürüm olarak dağılmaktadır. Sonuç: Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanlarının organ nakli ve bağışı konusunda yeterince duyarlı oldukları belirlenmiştir. Fakat organ nakli ve bağışı ile ilgili bilgilerinin arttırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, family physicians and family members of health information for the transplant and donation, in order to determine the ideas and attitudes of descriptive and was conducted as a cross-sectional. Materials and Methods: This study; Istanbul, Kâğıthane and was built in Sarıyer district. The population of the investigation, it is located in the provinces Family physicians working in Family Health Centers and Family Health Elements is a total of 391 people (48 male, 141 female) was formed. The data obtained using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) were analyzed using for Windows 22.0 program. As the number of data evaluation descriptive statistics, percentage, mean, standard deviation is used. Group were tested by chi-square analysis of the relationships between variables. Group were tested by chi-square analysis of the relationships between variables. For the comparison of continuous quantitative data between two independent samples t-test was used to compare continuous quantitative data between more than two independent groups Unidirectional (One way) ANOVA test was used. Anova post-hoc analysis to determine a complement differences after test Scheffe test Findings: The results of health personnel in organ transplantation and donation of 154, according to the variable overview (81.5%) I support, and 29 (15.3%) Neutral, 6 (3.2%) is distributed as not supported. 55 According to the read state of the law on organ transplants in our country the health element variable (29.1%) yes, 134 (70.9%) is distributed as charity. 2 According to the idea of organ donation to the variable element of health (1.1%), I definitely think, 5 (2.6%) I think, 54 (28.6%) Neutral, 98 (51.9% ) think, 30 (15.9%) is distributed as I think absolutely. Results: Family physician and family health Of organ transplantation and donation they're sensitive enough. But organ transplant and donation-related information needs to improve their.