Aluminyum katodik korozyonu, sıcaklığa bağlı olarak (pH 4-6 aralığında) incelenmesi
  1. Tez No: 45518
  2. Yazar: TÜLİN KIYAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MELİKE KABASAKALOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum korozyonu, pH ve sıcaklığa bağlılık, katodik korozyon
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ALÜMİNYUMUN (KATODİK) KOROZYONUNUN pH 4-6 ARALI?INDA SICAKLI?A BA?LI OLARAK İNCELENMESİ DOKTORA TEZİ Tülin KIYAK GAZI ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EYLÜL 1995 ÖZET Bu çalışmada, alüminyumun katodik korozyonu 0,1 M NaCI ve 0,1 M NaCI + Asetat tamponu içinde sıcaklığa, tampon kapasitesine ve asetat konsantrasyonuna bağlı olarak incelenmiştir. Bu amaçla potansiyostatik yöntemle elde edilen akım-potansiyel ve akım- zaman eğrileri karşılaştırmalı olarak tartışılmıştır. Çıkarılan sonuçlar alüminyum plakaların aynı ortamlardaki ağırlık değişimleri, korozyon çözeltisine geçen Al3+ miktarlarının tayini ve değişime uğrayan plakaların yüzey takibi ile ayrıca doğrulanmıştır. Bütün bu yollardan elde edilen bilgiler korozyonun mikro ve makro tabiatını katodik korozyon ağırlıklı olarak aydınlatmaya yardımcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF TEMPERATURE DEPENDENCE OF ALUMINIUM (CATHODIC) CORROSION AT pH 4-6 Ph.Thesis Tülîn KIYAK GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SEPTEMBER 1995 ABSTRACT In this study, cathodical corrosion of aluminum is examined in 0,1 M NaCl and 0,1 M NaCl + acetate buffer with respect 1o temperature, buffer capacity and the level of acetate concentration. With this purpose, a comparative discussion of current-potential' and current-time curves obtained by potentiostatical method is made. The results obtained have also been corroborated by measurements concerning the changes in the weights of aluminum sheets under the same conditions, the amount of Al + transferred into the corrosion solution and the observation of surfaces of sheets which undergo change. The information obtained through these observations has helped to bring into light the micro and macro nature of corrosion regarding cathodic corrosion. Key WordsiAluminium corrosion, Dependence on pH and Temperature, cathodic corrosion Science Code :405. 04. 01 Page Number :xiii + 135 Adviser :Prof.Dr-Melİke KABASAKALO?LU