Okul yöneticilerinin beden eğitimi öğretmenleri tarafından algılanan etik liderlik rolleri ile öğretmenlerin mesleki tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi
Research of ' perception of physical education teachers of the ethical leaderships role of scholl administrators and the link between this perception and the professional fatigue level of teachers'
- Tez No: 455241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ABAKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Öğretmen, Etik Liderlik, physical education, teachers, ethical leadership
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin beden eğitimi öğretmenleri tarafından algılanan etik liderlik rolleri ile beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik düzeylerini belirlemek ve iki değişken arasındaki ilişkinin düzeyini incelemektir. Aynı zamanda okul yöneticilerin sergiledikleri etik liderlik rollerine göre beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığını test etmektir. Anket yöntemiyle yapılan bu araştırmanın evrenini 2014-2015 eğitim öğretim yılında Gaziantep İli Şahinbey ve Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı resmi ortaöğretim okullarında çalışan Beden Eğitimi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın evrenini 1144'ü bayan, 1288'si erkek olmak üzere toplam 2432 öğretmen oluştururken, örneklemi ise, Şahinbey İlçesinde 262 Şehitkamil İlçesinde ise 181 olmak üzere 443 öğretmen oluşturmuştur. Bu araştırmada okul yöneticilerinin etik liderlik düzeylerini belirlemek için“Etik Liderlik Ölçeği”ve ortaöğretim okullarında çalışan beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik düzeyini belirlemek için“Maslach Tükenmişlik Envanteri”kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the Professional fatigue level of physical education teachers based on the perception of teachers of the ethical leadership role of school administrators and the level of relation ship between these to variables. At the same time it is aimed to test whether the Professional fatigue level of physical education teachers varies according to the ethical leadership role portrayed by the school administrators. The population used for this research which has been carried out in the form of a questionnaire, consisted of physical education teachers for 2014-2015 education year who worked for secondary schools attached to city of Gaziantep, Şahinbey and Şehitkamil districts Natioanal Education Department. Research universe of the consisted 1144 female and 1288 male teachers to talling 2432. The sample were 262 teachers in sahinbey and 181 teachers from the sehitkamil districts to talling 443. Ethical leadership was used in order to determine the ethical leaderships level of school administrators and“Professional Fatigue Inventory”was used in order to determine the Professional fatigue level of physical Education Teachers who worked in secondary schools.