Sağlık sektöründe çalışanların boş zamanlarında rekreasyon etkinliklerine katılımlarının önündeki engellerin belirlenmesi (Osmaniye ili örneği)
Identifying barriers of participation to recreation activites in their spare time of those who work in the health sector
- Tez No: 455242
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Boş Zaman, Rekreasyon, Engeller, Leisure Time, Recreation, Barriers
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma, Osmaniye ilinde sağlık sektöründe çalışan kişilerin boş zamanlarında rekreatif etkinliklere katılmalarının önündeki engelleri belirlemek amacı ile yapılmıştır. Bu araştırma betimsel bir çalışmadır. Çalışmaya 2015-2016 yılı Osmaniye ili sağlık sektöründe çalışan 411 kişi katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarakAlexandris ve Carroll (1997) tarafından geliştirilen Türkçe uyarlaması ise Gürbüz ve Karaküçük (2007) tarafından yapılan ve daha sonra Gürbüz ve diğerleri (2012) tarafından revize edilen“Boş Zaman Engelleri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerden elde edilen veriler bilgisayar ortamına kodlanıp SPSS 22.0 paket programından yararlanılarak istatistiksel analizler yapılmıştır. Araştırma verilerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla Kolmogorov-Smirnov normallik testleri yapılmıştır. Normal dağılım göstermeyen veri setleri için Kurtosis-Skewness değerlerine bakılmış ve değerler +2/-2 arasında olmadığı için verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Demografik özelliklerin tespitinde yüzde frekans analizleri, İkili grupların karşılaştırmasında t testi, çoklu grupların karşılaştırmasında OneWay ANOVA testi, iki grup arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearsonkorelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda,çalışanlarcinsiyet faktörüne göre incelendiğinde Boş Zaman Engelleri Ölçeği'nin arkadaş eksikliği alt boyutları arasında anlamlı fark olduğu, yaş değişkeni ile Boş Zaman Engelleri Ölçeği'nintesis ve arkadaş eksikliği altboyutlarındagruplar arasında anlamlı fark olduğu,Eğitim durumu ile Boş Zaman Engelleri Ölçeği'ninbilgi, arkadaş ve ilgi eksikliği altboyutlarında gruplar arasında anlamlı fark olduğu,çalışma yılı ile Boş Zaman Engelleri Ölçeği'ninzaman alt boyutunda gruplar arasında anlamlı fark olduğu,gelir düzeyi ile Boş Zaman Engelleri Ölçeği'ninbireysel psikoloji, bilgi, arkadaş ve ilgi eksikliği altboyutlarındagruplar arasında anlamlı fark olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Thisresearch in theprovince of Osmaniye in theleisure time of workers in thehealthsectorpreparedwiththeaimtoidentifybarrierstoparticipation in recreationalactivities is a descriptivestudy. Thestudyyear 2015-2016 Osmaniye joined 411 peopleworking in thehealthsector.DatacollectiontoolAlexandrisandCarroll (1997) whiletheTurkishversionwasdevelopedbytheRobustandKarakucuk (2007) andlaterbyGurbuz et al. (2012) bytherevised“LeisureBarriersScale”is used.The data obtainedfromthescalesused in thestudycodedto a computerusingthe SPSS 22.0 statisticalanalysis software package is made. ResearchdatawasconductedtodeterminewhethertheKolmogorov-Smirnovnormalitytestsshowing normal distribution. Skewness-Kurtosiswaslooking at thevaluefornormallydistributeddatasetsandvalues + 2 / -2 wasdeterminedto be amongthe normal distribution of data. Demographiccharacteristics in determiningthepercentagefrequencyanalysis, t-test comparison of groups of two, comparison of multiplegroupOneWay ANOVA test, Pearsoncorrelationanalysiswasusedtodeterminetherelationshipbetweenthetwogroups.As a result, SexwithLeisureobstaclesScala is a Significantdifferencebetween a friendlack of size, agevariableandLeisureobstaclesScala is a Significantdifferencebetweenthefacilityandfriendslack of size, educationalstatusandLeisureobstaclesScalainformation, Significantamongfriendsandinterestslack of youthatdifference, thestudyyearLeisureobstaclesScala is a Significantdifferencebetweenthedimension of time, incomelevelsandLeisureobstaclesScala a supposingpsychology, information, friends, andwasfoundto be a Significantdifferencebetweenthelack of It is of interesttoyou.